Хасково

Почистиха незаконни сметища, защитиха вековен ясен край Извора на Белоногата

6 нерегламентирани сметища са почистени през юни, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково.

Сред тях е сметище на разклона за димитровградското село Брод, отпадъци покрай отбивките на пътя Харманли – Хасково и стари гуми в димитровградското село Крепост. Извършени са 29 проверки по сигнали и жалби на граждани. Преустановена е нерегламентирана дейност с отпадъци на 3 обекта – в димитровградското село Бряст, в Любимец и в Свиленград. За лечение в Стара Загора са изпратени орел змияр, кукумявка, сова и 4 бели щъркела.

През месеца са извършени общо 164 проверки. Издадени са 70 предписания за отстраняване на нарушения, както и 3 глоби на обща стойност 8 000 лв. и 6 споразумения по Закона за водите. С 1 000 лв. е глобен кметът на Хасково за нарушение по Закона за опазване на околната среда. В Хасково санкционирана фирма за нерегламентирано съхранение на стари автомобили.

ДървоВековен полски ясен край Извора на Белоногата в Харманли е обявен за защитено дърво със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. Имайки предвид възрастта му, това дърво е било свидетел на срещата между Гергана и везира, описани в поемата на Петко Славейков. Предложението за защитата на дървото е на поетесата от Харманли Светлана Николова, съобщават от РИОСВ.

След публикуване на заповедта на министъра в „Държавен вестник“ дървото ще бъде вписано в регистрите на вековните дървета и ще бъде обозначено. Според Закона за биологичното разнообразие е забранено изкореняването, отсичането, кастренето и чупенето на клони на вековните дървета, както и нараняването на стъблата им и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното им състояние.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button