Регион

Рекорден брой зубърчета се родиха в Източните Родопи

Рекордните четири зубърчета са се родили в Източните Родопи през май и юни, като стадото вече наброява 19 животни, съобщават от Фондация „По-диви Родопи“ и ДУ „Студен кладенец“.

„В края на бременността женските се отдалечават от основното стадо и се завръщат едва след една до три седмици с вече укрепналите малки“, казва Христо Христов, член на екипа на Фондация „По-диви Родопи“. През тази година едно от новородените е на женска от трите пристигали от Полша през април животни, която е била бременна при транспортирането.

Зубри„В момента тече процес на социализация на зубрите от основното стадо и трите нови зубъра, които все още периодично се събират и после се отделят. Това обаче е нормално, защото процеса на социализация може да отнеме цяла година. На този етап смятаме адаптацията на новопристигналите животни за успешна“, допълва още Христов.

Възстановяването на зубрите в Родопите е съвместна инициатива на Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ и Фондация „По-диви Родопи“ и е от част от дейностите по възстановяване на едрите диви тревопасни в Източните Родопи.

ЗубриПървите животни в района пристигат през октомври 2013 г. от Германия. През 2017 г. две млади животни, дарение от зоопарка в Зул, Германия се присъединени към групата, а през октомври 2020 година в Източни Родопи пристигат още два зубъра отново дарение от два европейски зоопарка – унгарския зоопарк Сощо край град Ниредхаза и Братиславския зоопарк в Словакия. Последните попълнения дойдоха в началото на април от планината Биешчади в Полша и са предоставени от горските структури в района на Лутовишка.

След освобождаването им от адаптационната ограда през 2019 г. първите животните от увеличаващото се стадо постепенно заемат екологичната си ниша и да извършват сезонни миграции – есента и зимата прекарват в по-ниската част на Дивечовъден участък „Студен кладенец“, а през пролетта постепенно се качват към по-високите и трудно достъпни части на района.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button