Любопитно

Тодор Кожухаров журира на националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“

Народният певец Тодор Кожухаров за пръв път журира на IV Национална фолклорна среща „Автентичност и съвремие“ в Попово.

Директор на фестивала е младият и амбициозен певец Петър Кирилов от Попово, който е поканил Тодор Кожухаров и съпругата му Донка на вечерния голям концерт на първа сцена на площада в Попово. Наистина беше един голям фолклорен форум – среща на поколенията. Целта на срещата е съхраняване, опазване и популяризиране на българското народно творчество. Както и да се дадат възможност за изява и за обогатяване на знанията и уменията на изпълнители, обичащи българския фолклор“, разказа за Haskovo.info Тодор Кожухаров.

ПевецНа фолклорната среща са се явили 2 500 самодейци от цяла България. Песни, музика, танци и обичаи са се редували на трите сцени на площада. Близо 380 номера са оценявани от 3 комисии с известни певци, певици, музиколози, хореографи. Заедно с младите певици Дарина Славчева, Ивелина Димова и големите имена на фолклора ни Янка Рупкина, Калинка Вълчева, Галина Дурмушлийска, Тодор и Донка Кожухарови, проф. Николай Ников – фолклорист-етнолог, проф. Д-р Светла Станилова от АМТИИ, Петя Габровска – културолог, Иван Симеонов – докторант по материална култура, Станимир Иванов и Илия Петков – хореографи. Солистите са били на възраст от 5 до 85 г.

Певец„На 17 юли ще вземем участие с малък концерт и жури на V националeн фестивал „Орловски напеви“, организиран от НЧ „Васил Левски 1929 г.“ със секретар Динко Кичуков. Заявките за участие са над 80 от 13 общини на Южна България. Водеща ще бъде Галя Асенова от фолклорно предаване „От българско, по-българско“ на СКАТ ТВ“, анонсира Тодор Кожухаров.

На 19 август те имат покана с оркестър „Южни ритми“ да открият XIV фестивал на фолклорната носия Жеравна 2022 г. Поканени са всички от 22 до 1 часа на голямото хоро около огъня в местността „Добромерица“ край село Жеравна. „Подготвяме песни, музика най-много тракийски, ще има и от северняшки, македонски, родопски, странджански и добруджански фолклорни области“, казва народният певец от Хасково.

Тодор Кожухаров споделя, че тази година се оказва пълна с изненади за него като певец и ръководител на оркестър „Южни ритми“ вече близо 33 г. В края на миналата година Тодор Кожухаров направи 45 г. на сцената. Отпреди 10 г. започват да го канят като изненада на юбилеи на негови любители в Хасково и страната. Кожухаров казва, че е много вълнуващо, когато той се появява на тържествата с пълен национален битов костюм с най-известните му тракийски песни и дуети със съпругата му Донка.

Певец„Преди седмица ме поканиха близките на 70-годишен юбилей на мой приятел и колега Ангел Сарандиев от Свиленград. В 22 ч загасиха осветлението в залата и с влизането си запях бавната тракийска песен „Ангел по двори ходеше“. Наистина беше много въздействащо и публиката аплодираше на силните моменти моето изпълнение. След песента „Луди млади години“ юбилярът поведе хорото с моите песни визитки „Димо из Хасково вървеше“ и „Тракио, земя българска“ в дует със съпругата ми Донка. Хорото изпълни залата с песни в ритъма на „Бяла роза“ и др. Малко преди тортата, рожденика Ангел взе микрофона и заедно направихме две мои песни, които са и негови любими. Така веселието продължи до късно вечерта“, допълни Тодор Кожухаров.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button