Регион

Съдът: „Евролаб 2011“ може да разтоварва стока на границата

„Евролаб 2011“ може да възстанови дейността си по товарене и разтоварване на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщават от Върховния административен съд, който се е произнесъл по три жалби на частната фирма. Тепърва обаче ще се разглежда дали лабораторията на фирмата може да възобнови дейността си.

Върховният административен съд е установил неоснователни фактически действия на администрацията на БАБХ във връзка с товаро-разтоварната дейност на ГКПП „Капитан Андреево“. Касае се за нарушения на Регламент 2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 г. относно официалния контрол и другите дейности, които гарантират прилагането на законодателството в областта на храните, фуражите и здравеопазването на животните. Административното дело пред ВАС е образувано по жалба на дружеството против разпореждане на Хасковският административен съд. С него първоинстанционният съд отхвърля искането за безусловно прекратяване действията на БАБХ.

Върховните магистрати отменят разпореждането на първоинстанционния съд и нареждат незабавно и безусловно да бъдат прекратени действията на органи и длъжностни лица на Агенцията по храните, изразяващи се в недопускане на служители на лабораторията да извършват товаро-разтоварна дейност и да изпълняват функциите си на оператор.

Според ВАС забраната към служителите на „Евролаб 2011“ не се основава нито на законова разпоредба, нито на административен акт. БАБХ няма право да извършва товаро-разтоварни дейности. Съгласно Регламента на ЕС стоките се представят на контролния орган за проби и анализи от операторите, а от своя страна операторите са тези, които трябва да извършват товаро-разтоварните дейности, допълват от съда.

В становище до Хасковския административен съд изпълнителният-директор на БАБХ незаконосъобразно твърди, че товаро-разтоварната дейност е част от официалния контрол. Заради това той включва нова такса от 400 лева в ценоразписа на БАБХ за товарене и разтоварване. Съгласно регламента обаче БАБХ няма право да извършва тези дейности, посочват от ВАС.

Върховните магистрати приемат, че действията по ограничаване на достъпа на оператора до стоките не се основават на закона и на административен акт и затова отменят разпореждането на първоинстанционния съд. Определението не подлежи на обжалване.

Второто дело пред ВАС е срещу заповед от 17 май 2022 г. на изпълнителния директор на БАБХ. Дружеството оспорва определение на Административен съд София – град, с което жалбата му е оставена без разглеждане. Върховните магистрати потвърждават, че определението на първоинстанционния съд е правилно и го оставят в сила. С тази заповед на лабораторията се разпорежда да изпраща всички проби за изследване в Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол към БАБХ.

Третото дело е срещу писмо от 18 май 2022 г. на изп.-директор на БАБХ до началник отдел „Граничен инспекционен пункт – Капитан Андреево“ в Дирекция „Граничен контрол“ при Централно управление на БАБХ. Жалбата на „Евролаб 2011“ е срещу определение на АССГ, с което тя е оставена без разглеждане.

Върховните магистрати обаче го отменят и връщат за разглеждане делото по същество от първоинстанционния съд. С писмото е разпоредено, считано от 20 май 2022 г., проби от пратки на плодове и зеленчуци с произход Република Турция, взети на ГКПП „Капитан Андреево“ да се изпращат за изследване в централната лаборатория към БАБХ. По този начин на практика държавната лаборатория се определя за единствена и изключителна лаборатория и се отнема правото на лабораторията на жалбоподателя, която е надлежно регистрирана и не е заличена по предвидения в закона, да извършва тази дейност. Върховните магистрати приемат, че първоинстанционният съд неправилно е приел, че с оспорения акт не се засягат пряко и непосредствено правата и интересите на жалбоподателя. Поради това определението се отменя и делото се връща на АССГ за продължаване на съдопроизводствените действия, допълват от ВАС.

Haskovo.info припомня, че на пресконференция на 10 юли властите съобщиха, че 246% повече отхвърлени проби от храни с пестициди има на ГКПП „Капитан Андреево“ след като държавата пое фитосанитарния контрол през май тази година. Коментираха се и редица други нередности, които предстои да бъдат изпратени като сигнали до ГДБОП и прокуратурата.

246% повече отхвърлени проби на Капитан Андреево след поемането на фитосанитарния контрол от БАБХ – ВИДЕО

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button