Външни публикации

Ползи от приема на малинови кетони

Малините са едни от любимите ни летни плодове и знаем, че освен че са вкусни, са и много полезни. Те са с богато съдържание на витамин С, антиоксиданти, минерали и витамини от група В. Всъщност малината е плод, който е полезен за тези от нас, които искат да влязат във форма по здравословен и ефективен начин.

Една от причините за това е, че са нискокалорични (имат 52 калории на 100г, от които 11.9 гр. въглехидрати, 1.20 гр. протеин, 6.5гр. фибри и никакви мазнини ). Друга причина за ефектът им в редуцирането на теглото са малиновите кетони, които се съдържат в малините.

Тези от вас, които се интересуват от здравословен начин на живот, със сигурност поне веднъж сте чували за понятието “малинови кетони”. Те представляват природни фенолни съединения, на които се дължи и характерният приятен мирис на малиновия плод. Факт е, че за извличането на 4-5 милиграма малинови кетони е необходим 1 кг. малини.

Всъщност тези естествени фенолни съединения се срещат в малки количества във всички бери плодове като ягода, боровинка, къпина, годжи бери, както и киви, но при малините са в най-голямо количество.

Малини
Снимка: Pixnio

По своята молекулярна структура малиновите кетони са доста подобни на други две молекули, които са популярни със свойствата си да стимулират горенето на мазнините и да забързват метаболизма. Това са капсаицин, който се съдържа в лютия червен пипер и съдържащият се в портокалите стимулант синефрин

За тези от вас, които искат да разберат повече за ползите от малиновите кетони,  в тази статия ще ги научите.

Кои са основните ползи от малиновите кетони ?

 

Редуциране на теглото

 Редица изследвания показват връзка между приема на малинови кетони и ефективното намаляване на теглото. Техният ефект се дължи на факта, че веществата съдържащи се в малиновите кетони стимулират по-голямото производство на хормони, които насърчават процеса по изгаряне на мазнини.

Малиновите кетони увеличават чувствителността на клетките към хормона норепинефрин, който стимулира горенето на мазнини.

 Тоест, приемът на малинови кетони подпомага увеличаването на синтеза на хормони, които отговарят за бързината на нашия метаболизъм. Предимството на малиновите кетони е, че ефектът им е осезаем в период от няколко дни.

Малини
Снимка: PublicDomain Pictures

Всъщност изследвания показват, че малиновите кетони стимулират тялото ни да изгаря повече мазнини, отколкото приема, като това се осъществява дори при спазване на здравословен хранителен режим, който не е твърде строг и има високо съдържание на калории.

 Проучванията показват, че приемът на малинови кетони повлиява ефективно редукцията на натрупаните мазнини в зоната на талията, ханша и седалището.

 Комбиниран с ежедневен прием на здравословни храни и редовна физическа активност приемът на малинови кетони може да донесе още по-бърз ефект.

 Може би сте чували вече, че наличието на мастни депа около черния дроб оказват негативно влияние върху функцията му. Поради тази причина и приемът на малинови кетони може да окаже благоприятно влияние върху черния дроб.

Факт е, че тези съединения стимулират горенето на мазнините, които се намират в областта на този орган. Те стимулират производството на хормона адипонектин, който се произвежда в мастните тъкани на черния дроб.

Малини
Снимка: Wikimedia

Потискане на апетита

Още една причина малиновите кетони да помагат в процеса на отслабване е тяхната способност да намаляват апетита и най-вече този към нездравословни сладки или тестени храни богати на захар и мазнини.

Добавянето на малинови кетони към хранителния режим не води до странични ефекти, което ги прави една от най-предпочитание здравословни добавки за отслабване за хора от всички възрасти.

Те не оказват влияние върху нервната система, не предизвикват високо кръвно налягане или сърцебиене, не повишават холестерола, не водят до стомашно раздразнение, както и не нарушават съня.

Въпреки че се считат за безопасна добавка, препоръчително е да се консултирате със специалист по диетология , който ще определи най-точно дали приемът на малинови кетони за отслабване е подходящ за вас и с каква продължителност да бъде той.

Back to top button