Регион

Започна процедура по откриването на университетски филиал в Свиленград

Процедура по откриване на филиал на Университета по библиотекознание и информационни технологии започна в Свиленград, съобщават от общината.

Експертна група от Националната агенция за оценяване и акредитация посети града във връзка с проекта за учредяване на филиал на УниБИТ. Ректорът на университета проф. Ирена Петева, както и проф. Иван Гарванов, координатор на университета по меморандума за сътрудничество с общината, също бяха част от делегацията. Агенцията е започнала процедура по Закона за висшето образование за разкриване на филиал на университета със специалности от три професионални направления: информатика и компютърни науки, национална сигурност и обществени комуникации и информационни науки.

СрещаРъководството на УниБИТ и експертната група бяха посрещнати от заместник-кмета на Свиленград Мария Костадинова и председателя на Общинския съвет Георги Еленков. Координаторите по меморандума от страна на общината представиха на оценяващата група базата, която могат да ползват бъдещите студенти – начално училище „Христо Попмарков“, читалище „Просвета – 1870“, Общинската библиотека и многофункционалната спортна зала.

В кметството се проведе среща с представители на заинтересованите страни от Свиленград – директори и заместник-директори на училища, преподаватели по информатика и техни ученици, представители на Гранична полиция, Районно управление на полицията, фирми от сферата на информационните технологии и охранителния сектор. Всички изразиха положителни очаквания от разкриването на филиал на УниБИТ в Свиленград.

СрещаМария Костадинова увери гостите, че добрите намерения за създаване в Свиленград на научна общност ще бъдат напълно подкрепени с ресурсите, които може да предостави общината. Тя изтъкна, че за малък град като Свиленград е голямо предимство да се създаде филиал на висше учебно заведение, за да се привличат млади хора. Научният потенциал ще доведе до използване на целия ресурс, създаден от общината – библиотечен фонд, спортни съоръжения, образователна инфраструктура и др., и ще повиши стандарта на живот в района.

Георги Еленков мотивира идеята на общината за разкриване на филиал на УниБИТ с граничното разположение на Свиленград и интереса, който биха предизвикали магистърските програми по национална сигурност сред служителите във всички служби за граничен контрол. Според него развлекателният бизнес в града също ще потърси кадри, обучени в компютърни технологии и охрана и сигурност.

Ректорът проф. Ирена Петева заяви, че с колегите й са прегърнали идеята за филиал в Свиленград и работят по нейното изпълнение. Ръководителят на експертната група проф. д-р Христо Христов обяви, че са с много добри впечатления от наличната база и условия в града и предстои да изготвят доклад до Агенцията за оценка и акредитиране.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Учител
Учител
20.07.2022 15:41 15:41

Успех!

Back to top button