Хасково

Официално от 22 юли в болница, аптека и автобус само с маска в Хасковска област

Защитните маски за лице стават задължителни на определени места в Хасковска област от 22 юли до 20 август със заповед на директора на РЗИ – Хасково Станимира Тананова.

Всички трябва да са с маски в лечебни заведения, аптеки, оптики, градския транспорт, социални институции. Задължително е спазването на дистанция от 1.5 метра, при възможност работодателите трябва да организират работа от вкъщи, да не се допускат хора със симптоми и да се извършва дезинфекция.

В детските заведения трябва да се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на деца със симптоми на COVID-19. Подобен филтър ще се извършва и в социалните заведения.

Haskovo.info припомня, че решението за мерките беше взето вчера на заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19. Причината е ръстът със 77% на случаите на коронавирус през последната седмица в региона. В болница са 39 пациенти, като повечето са неваксинирани.

Всеки желаещ може да се имунизира срещу COVID-19 при личния си лекар, в кабинета на РЗИ до общината в Хасково в работните дни от 8 до 15 часа и в медицински център „Диамедикъл 2013“ в Димитровград на улица „Любен Каравелов“ №22 от понеделник до петък от 8 до 16 часа. Медицинският център извършва имунизации само на хора без личен лекар.

Временни противоепидемични мерки от 22 юли до 20 август:

1. Всички лица, когато се намират в лечебни заведения , аптеки, оптики, градския транспорт, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и на социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни  са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, която се използва съгласно препоръките в приложение № 1.

2. Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора да спазват физическа дистанция от 1,5 м.

3. Всички работодатели и органи по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения, както следва:

а) редовно проветряване и дезинфекция съгласно алгоритъм, посочен в Приложение № 2;

б) недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други);

в) инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете, съгласно посоченото в Приложение № 3 и осигуряване на сапун и вода и дезинфектант.

4. При възможност и по преценка да се създаде възможност за работа в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени, с цел  ограничаване на  контакти на работните места.

5. Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите организират дейността си по начин, който осигурява спазването на дистанция най-малко от 1,5 м. между лицата, на които се предоставят съответните услуги.  Осигуряват дезинфектант за ръце на входа на обекта.

6. Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

7. Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

Връщат маските в транспорта и болниците заради ръста на заразените в Хасковска област

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Вода
Вода
21.07.2022 16:25 16:25

А в големите вериги магазини маските няма ли да са задължителни? Нима там няма струпване на хора? Пак ще пламне всичко заради недомислиците ви!
Нали бяхте много подготвени?

Back to top button