Любопитно

73 белоглави лешоядчета напуснаха гнездата си в Източните Родопи

Общо 73 белоглави лешоядчета успешно излетяха от своите гнезда през това лято в Източните Родопи, съобщават от Българско дружество за защита на птиците.

С две повече са младите птици, напуснали гнездата си тази година, в сравнение с миналата, когато експертите установиха 71 излетели малки. Резултатите от размножителния сезон на белоглавите лешояди през 2022 г. показват запазване на числеността на популацията в Източни Родопи в България на 111 двойки и гнездови успех от 0,72 малки на успешно замътила двойка. В сравнение с други субпопулации на вида в Европа тази запазва средно ниво на гнездовия успех и стабилна тенденция на нарастване.

ПтициЛешоядите са постоянен и скитащ вид. Mладите птици скитат до около петата година, когато достигат зрялост. През това време могат да извършат придвижвания на големи разстояния от местата на излюпване. Това са критични моменти от живота на птиците, когато близо 70% от тях умират в тази ранна фаза на живота си. Данните от птици, които са маркирани в Източни Родопи, показват, че една част от младите белоглави лешоядчета скитат и посещават далечни територии от Турция, Близкия изток, Арабския полуостров и дори Африка.

Видът е бил многоброен в България до началото на XX-и век, след което започва да изчезва. През 1978 г. в района на Студен кладенец, Източните Родопи, е намерена само една размножаваща се двойка. Популацията на белоглавия лешояд в Източните Родопи се увеличава от около 10 двойки през 1990-те до 70 през 2014 г. Въпреки положителната тенденция, бъдещето на вида е несигурно и нестабилно и са необходими повече усилия за опазването му и проследяване на неговата численост.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button