Хасково

Задействаха процедура по връщане на летище „Узунджово“ на държавата

Започната е процедура по връщане на бившето летище „Узунджово“ от община Хасково на държавата, съобщи при отчета си за свършеното през 7-те месеца като областен управител Катя Панева.

Преди един месец е започнала комуникацията с общината. Те е трябвало да отговорят какво са направили по договора с държавата и какви са инвестициите през последните 5 г. Договорът е изтекъл в началото на 2022 г.

Летище
Катя Панева

Според Панева на летището реално няма никакви инвестиции, освен че на една стотна от терена е изграден приют за кучета, който ще бъде запазен. „Няма реално сключен договор за инвестиции. Ако отидете на летището ще видите, че тревата е до кръста“, каза областният управител за бившето летище с площ над 28 000 дка. Тя допълни, че е дала срок от 2 месеца на общината след решение на общинския съвет да започне прехвърлянето на летището на държавата.

По нейните думи имало много предложения за летище „Узунджово“, включително и за буферен паркинг за границата. Имотът ще бъде подаден и към агенцията за държавни инвестиции, за да може да се развива.

Летище
Станислав Дечев

Кметът Станислав Дечев припомни, че като областен управител през 2017 г. е предоставил летището на общината, като през първите 2 г., реално на него не се е случило нищо. След това е бил изграден кучешкият приют, който вече функционира, като имало и предварително съгласие за инвестиции.

По думите на Дечев към летището е имало голям интерес, но COVID-кризата и инфлацията са намалили инвестициите в страната. Кметът каза, че ще поиска от държавата удължаване на договора с 5 г., през които ще продължи да преговаря с инвеститори. Ако трябва ще стигнем до съд с държавата, за да защитим тази голяма територия и на нея да бъдат осъществени инвестиции и да се открият работни места“, заяви Дечев.

Сред свършеното като областен управител Катя Панева посочи и предоставянето на линейката на МБАЛ – Хасково, която от 10 г. не се е използвала. Дечев коментира, че това е прекрасен жест, но като бивш областен управител припомни, че от 2013 г. имало подписан договор с БЧК за линейката, който после е анексиран. „Ползвана е доколкото е било необходимо“, допълни Дечев.

МБАЛ – Хасково получи линейка от областната администрация, предстоят прегледи по селата

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Аспарухова българка от Узунджово
Аспарухова българка от Узунджово
04.08.2022 14:48 14:48

Гордея се с нащо село и че съм истинска българка -аспарухова от най старите българи сме

Не минаваш
Не минаваш
04.08.2022 15:12 15:12

Маймуно узунджовска, Аспарухов българин няма…. Има Аспарухов ци_анин(демирджия,сив гълъб и пр.)…
Всички вие сте чиста проба мангусти…. Говорите български и се кръстите, но това е за измама и за удобство… Всички научни изследвания сочат, че сте дошли по нашите земи 450-500 г след Аспарух… На по-старите ви близки до 50-те години в паспорта е пишело ци_анин и си знаят езика…
Славите се с мързеливост, двуличие, мнителтост, обидчивост, злопаметност, алчност, завистливост и нечистоплътност…
Колкото и да се прикривате си оставате абсолютни черни ман_али…

Антрополог от СУ ,,Кл. Охридски''
Антрополог от СУ ,,Кл. Охридски''
04.08.2022 18:18 18:18
Отговор до  Не минаваш

Аспаруховите Цигани са част от двете големи цигански групи на балканите и в частност-в България……
Едната група е ,,Хорахане Рома“….
Другата голяма циганска група в България е ,,Дасикане Рома“/български цигани/……….
Аспаруховите цигани са част от общността на ДАСИКАНЕ РОМА….
Живеят в Южна България…компактни общества,обособени в махали на градове и села…основни местообитания са Симеоновград,Гълъбово,Раднево, Узунджово, Радиево,Александрово,Нова Надежда,Константинова и др….
На различни места се наричат по различен начин – ,,Аспарухови българи“…,,Сиви Гълъби“ …,,Стари Българи“…,,Демирджии „../в някои села и градове има махали ,наречени ,,Демирджийската махала“/…..
Изповядват християнска вяра…говорят само български език….
…………
Тук трябва да спомена,че всички те /аспаруховите / са от доказано цигански етнос…..до 1952 г. в паспортите им пишеше ,,ЦИГАНИН“…
После ги приобщиха, дадоха им някои привилегии,….позволиха им да строят къщи и да работят в града,да живеят в селата и да се приобщават ……
През 1956 г. след постановление на БКП за борба със скитничеството -от чергари преминаха към уседнал начин на живот..
По-възрастните знаят цигански език но избягват до говорят…по-галямата част от етноса са с тъмна кожа,характерни цигански черти и трудно се адаптират към българи и други етнически групи…

Анонимен
Анонимен
15.07.2023 20:41 20:41
Отговор до  Не минаваш

Ти си срам за човешкия род.

Анонимен
Анонимен
04.08.2022 22:17 22:17

Какво стана със завода за водород?

ПЕТРОНКА
ПЕТРОНКА
04.08.2022 22:39 22:39

АМИ ОЩЕ ПРЕДИ ГОДИНИ НЯКОЙ ИЗКУПИ ДЕКАРИ ДЕКАРИ ОТ НИВИТЕ НА ЧАСТНИЦИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЛЕТИЩЕ УЗУНДЖОВО

Back to top button