Регион

Няколко пожара в региона, горят лозя край Свиленград

Няколко пожара са избухнали следобед в Хасковска област, съобщиха за Haskovo.info от областната противопожарна служба.

Край Свиленград горят лозя, сухи треви и храсти на широк фронт. В гасенето са се включили 4 пожарни и доброволното формирование от Свиленград.

Засега няма опасност за населените места. Гасенето е затруднена от вятъра. Изясняват се причините за избухването на пожара.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ предупреждават, че движението по Е-80 между Свиленград и Капитан Андреево трябва да е с повишено внимание заради задимяване.

Малко по-късно от областна администрация съобщиха за Haskovo.info, че свиленградският пожар върви към река Марица и се очаква да бъде локализиран. Пожари има край димитровградските села Крепост и Длъгнево.

По-сериозно е положението при ивайловградското село Мандрица, където е изгоряла къща и има опасност да пламне гора. Заявен е булдозер от Крумовград, който утре сутринта да помогне в гасенето. На помощ са се притекли пожарни от Кърджали.

За следващите дни за целия регион е в сила екстремален риск от избухването на полски и горски пожари.

От пожарната предупреждават в близост до места със суха растителност да не се хвърлят незагасени цигари и кибритени клечки, включително и от превозни средства, да не се позволява на децата да играят с огън. Паленето на огньове по поляни и в горите да става само на определените за това места и да се гаси при тръгване.

На територията на областта ще бъдат предприети съвместни операции. Екипи от полицаи и пожарникари ще извършват проверки в населените места за неправомерно палене на огън, почистване на пасища от земеделски стопани. Ще се контролират и природни паркове, обособени места за пикници, заслони, екопътеки относно спазване забраната за палене на открит огън и извършване на огневи дейности на разстояние по малко от 100 метра от границите на горските територии.

Водачите също трябва да знаят, че не е желателно да навлизат с моторни превозни средства в житните масиви, тъй като създават предпоставка от запалване в резултат на нагрети ауспуси или излизане на искри от тях. Автомобилите трябва да се паркират само на определените за целта места.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button