Хасково

Всеки пети осмокласник в Хасково с цигара в уста, почват от 5-годишни

Пресконференцията в РЗИВсеки пети осмокласник (21,2%) в Хасково пуши, сочат резултатите от анкета на Регионалната здравна инспекция, направено по повод Световения ден без тютюнопушене – 31 май.

Проучването е направено сред 500 ученици от VІ и VІІІ клас. Според резултатите 2% от осмокласниците са опитали първата си цигара на 5 години, но в момента не пушат

Макар и по-малък, процентът на пушачите при шестокласниците също е тревожен – 4,5 на сто. Това означава, че на всеки двайсетина деца едно пуши.

Причини, които учениците посочват за започване на пушенето, са любопитство, приятели, за да са модерни, за удоволствие.

Доброволци Резултатите от проучването показват още, че близо 60% от родителите на анкетираните деца също да пушачи. 10% от осмокласниците и 1,6% от шестокласниците признават, че искат да спрат цигарите. 

По повод Световния ден без тютюнопушене група доброволци от превантивния център за наркотични вещества са посетили бившия белодробен диспансер в кв. Болярово. Там са се започнали с 60-годишен мъж, който е запалил първата си цигара на 7 години. „Сега не може да извърви 20 метра без да се задъха и през цялото време ни обясняваше, че не трябва да пушим“, разказаха доброволците.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button