Хасково

Хасковлийка сложи кръст за Спасовден на параклиса на Ямача

Недялка Юрукова78-годишната Недялка Юрукова от Хасково дари кръст на параклиса „Св. Спас“ на Ямача. Хасковлийката платила кръста със спестени пари от пенсията.

„Правя го за здраве за мен и цялото ми семейство„, разказа пред Haskovo.info Недялка Юрукова и допълни, че поводът е днешния Спасовден.

Той бе отбелязан с литийно шествие от хасковските миряни. Те тръгнаха от църквата „Св. Архангел Михаил“, преминаха през града, за да стигнат до параклиса. Там тържествен водосвет отслужи отец Златко. За празнуващите имаше и курбан.

Кръстът Спасовден се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден. Народните вярвания определят празникът като предзнаменателен: ако вали дъжд – годината ще е богата, а реколтата – обилна.

На Спасовден жените отиват рано на гробищата, раздават варено жито и хляб за мъртвите си близки и разстилат орехови листа върху гробовете им. Разпространен е обичаят ходене на росен. Срещу Спасовден болни хора и бездетни жени отиват в гори и ливади да берат лековитата билка росен.

Image Image
Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button