Любопитно

Иван Митев с още една литературна награда

Иван Митев е носителят на наградата „Дъбът на Пенчо“ през тази година. Тя му е присъдена за романа „Малък далечен силует“.

Наградата „Дъбът на Пенчо“ е създадена и се връчва от проф. Светлозар Игов, един от най-добрите познавачи на българската литература, за цялостно творчество или за отделни книги, които са принос в съвременната ни култура. Тя е без парична стойност и се явява признание за изключителната стойност на награждаваното литературно произведение.

Сред носителите на тази екстравагантна литературна награда са Златомир Златанов, Милен Русков, Палми Ранчев, Христо Карастоянов, Младен Влашки и др.

„Дъбът на Пенчо“ е възпятото в „Псалом на поета“ вековно дърво, някога намиращо се сред хълм с лозя в покрайнините на София, а днес в парк в квартал „Лозенец“. Под него поетът е обичал да седи с приятели, да беседва и съзерцава разстланата в ниското столица.

През тази година Иван Митев бе удостоен и с наградата на името на първия модерен български книгоиздател „Александър Паскалев“, връчвана от община Хасково за цялостен принос в областта на културата, а вестникът на Пловдивския университет му присъди титлата „Доктор хонорис кауза“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button