Регион

Инспекцията по труда се самосезира за „Неохим“: Няма масови съкращения

Не са установени масови съкращения в торовия завод „Неохим“ в Димитровград. Това е показала проверката на Инспекцията по труда.

Контролните органи са се самосезирали след като в събота изпълнителният директор на предприятието Стефан Димитров заяви, че заради високите цени на газа 61 работници са съкратени, като служителите са вече 641. Това стана при посещение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„При проверката се установи, че част от прекратените трудови договори са на основание придобито и упражнено право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Друга част от служителите с прекратени трудови правоотношения са работили на срочни договори с условие за завършване на определена дейност. Има само два случая на прекратени трудови договори въз основа на взаимно съгласие, изразено писмено между страните. Нито едно от основанията не е свързано с процедурата за масови уволнения“, съобщават от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Инспекторите са установили, че са изплатени всички заплати на работниците до юни включително. Предстои изплащането на заплатите за юли, като срокът за това е 25 август.

„Към момента на проверката има ползващи платен годишен отпуск по тяхно желание. Няма данни за принудително използване – без съгласието на работниците, на платен или неплатен отпуск. Има работници, които са командировани съгласно Кодекса на труда да извършват друга дейност в рамките на същото предприятие“, допълват от агенцията.

„Неохим“ освободи 61 работници заради газовата криза – ВИДЕО

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button