Любопитно

Събраха в книга 50 народни песни от село Тънково

От печат излезе сборникът „Петдесет народни песни от село Тънково, Хасковско“, който е съставен от Антон Атанасов.

Посветеният на 95-ата годишнина на Народно читалище „Светлина – 1927“ и на 15-ата годишнина на Гражданско сдружение „Родопско утро“ труд е резултат от изследователската работа на Мария Маркова, която през 70-те години на миналия век, пишейки дипломната си работа, е събрала народното творчество на село Тънково. Сборникът е реализиран с финансовата подкрепа на община Хасково.

Книгата съдържа пет раздела по десет песни. В „Обредни песни“ са включени песни, изпълнявани по Коледа, Сирни заговезни, Лазаровден, ритуала за дъжд „Пеперуда“ и сватба. В „Битови песни“ – песни, посветени на охажването, борбата за сърцето на любимия, любовта, изневярата, семейните отношения.

В „Митически песни“ са събрани песни за Крали Марко, змейове, змеици, самодиви, уроки, Господ, ангели, прекрачване на разпоредбите на християнската религия. В „Хайдушки песни“ са такива за гората, хайдутите, Хаджи Димитър, Стоян войвода, Янка войвода.

В „Исторически песни“ са произведения, посветени на взетите за еничари християнски момчета, които се завръщат по родните си места, отвлечените в робство жени, които милеят за децата си, османските войници и башибозуци, Русия, подписването на Санстефанския мирен договор, изпращането на войници на фронта, Балканската война, превземането на Одрин, Първата световна война. Корицата е дело на младата авторка Теодора Йорданова и е по снимка на фотографа Славян Костов.

Чрез песните, включени в сборника, се създава възможност за опознаването на българската история, българския бит и отношенията в тогавашните български семейства. Те могат да бъдат използвани от родители, учители и възпитатели, които работят както в държавния, така и в частния сектор. Подходящи примери са не само за обучението по „Човекът и обществото“ и „История и цивилизации“, но и за музикалното образование в училищата и самодейните колективи, сред които разпространението на сборника продължава. До този момент той е достигнал до голяма част от културните институции, неправителствените организации, фолклорните формации и индивидуалните изпълнители от община Хасково, допълва Антон Атанасов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button