Хасково

Свидетелите по делото срещу Кадир се отрекоха от показанията си

ДелотоСвидетелите по делото срещу Кадир Кадир за проповядване на джихат днес дадоха противоречиви показания, които се разминават с казаното по време на досъдебната фаза.

Така се оказа, че никой от призованите не може да потвърди тезата на прокуратурата, че Кадир е проповядвал идеите на ордена „Хакикат Вакфъ“. Голяма част от тях все пак признаха, че са получавали от него книги, издадени от ордена.

Делото срещу търговеца на платове от Хасково е първото подобно в страната. Кадир е обвинен в престъпление срещу държавата и проповядване на радикален ислям. Самият той заяви, че споделя част от идеите на ордена, но не всички. Обичам останалите религии и България. Цялото това дело е скалъпено от държавата, за да се отчита дейност, коментира обвиняемият.

КнигитеРазследването срещу Кадир Кадир е започнало през 2009 година след като от районното мюфтийство в Хасково констатирали, че група мюсюлмани се събира в джамията след петъчната молитва и провежда собствени ритуали. Тогавашният районен мюфтия Фаик Хаджимурат уведомил Главно мюфтийство, а те подали сигнал до ДАНС. Днес Хаджимурат отрече да е подавал подобен сигнал.

Разследването е продължило 2 години, за да може през това време вещото лице проф. Ибрахим Ялъмов да анализира иззетите междувременно от дома на Кадир книги на ордена „Хакикат“.
Причина за отлагане на делото днес стана неявяването на един от свидетелите – Кадир Алиосманов, който през 2009 година е бил имам.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
пол робсън
пол робсън
03.06.2011 17:37 17:37

мисля че ти сдамата на снимката са -братанов и янчев -с тия черни тоги приличат на огромни бръмбари

Анонимен
Анонимен
04.06.2011 0:07 0:07

А, АКО НАИСТИНА ИЗЛЕЗЕ ТАКА, ЧЕ Е ПРОПОВЯДВАЛ РАДИКАЛЕН ИСЛЯМ, ТОГАВА ТРЯБВА ДА ГО РАЗСТРЕЛЯТ

Пандора
Пандора
04.06.2011 14:49 14:49

Защо ли свидетелите са се отказали от показанията си?
Явно са им заплашили семействата или нещо от този род.
Но ако наистина тоя е решил да прави радикални ислямистки проповеди-линч или да бъде усмъртен с камъни!

Анонимен
Анонимен
07.06.2011 8:33 8:33

ПО-ХУБАВ МЕТОД ОТ ПОЛСКИЯ НА ВЛАДИСЛАВ ЯГЕЛО НЯМА ЗА СЕГА-НАБИВАШ ПАЧАТА,КАТО ЛОКУМ НА КЛЕЧКА И МУ ГЛЕДАШ СЕИРА.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТИЯ КРАТУНИ УВИТИ С БАСМА СА ИЗПОЛЗВАЛИ СЪЩИЯ МЕТОД СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ НЕ ПРИЕМАЩИ ИСЛЯМА В РОДОПИТЕ.

Back to top button