Хасково

Намаляват учениците и учителите в община Хасково

Трайна тенденция за намаляване на учениците и учителите е констатирана в Стратегията за развитие на образованието в община Хасково 2022-2027, която беше представена днес в кметството.

26 са училищата на територията на община Хасково. С 612 са намалели учениците в общината в периода 2014 – 2020 г. Отчита се намаление и на преподавателите, като през последната учебна година те са били 937, а през предходната – 976. 39 души са напуснали системата между двете учебни години, или 4%. Според авторите на стратегията причината е в тенденцията за застаряване на населението и пенсионирането на учители.

Сред слабите страни в образованието в общината се посочват и под средните резултати за страната на матурите и националното външно оценяване. Липсва комуникация и споделяне на опит между училищата, а някои от тях са със 120 или по-малко ученици. В някои липсва достатъчен капацитет за работа по проекти.

В община Хасково има 12 детски градини, като само една от тях е извън Хасково. 3 089 деца посещават градина през 2022 г. Най-много посещават детска градина „Вихрогонче“, която е с филиали по селата – 345. 55 деца подлежащи на записване в детска градина или подготвителна група към училище в периода септември – октомври 2021 г., не са записани поради здравословни и семейни причини.

Педагогическият персонал в детските градини е от 235 души. На учител се падат между 10 и 15 деца.

Като възможности за развитие се посочват европейското и националното финансиране, насочено към подобряване на образователната среда и партньорството с неправителствени организации.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
awa
awa
22.08.2022 12:48 12:48

Точно тези „професионалисти“правят стратегията за образование в Общината?! Пълен смях!

Тото
Тото
22.08.2022 13:07 13:07

И в руо и в училищата е пълно с пенсионери.Освен за заплата и пенсия и да говорят за печени чушки и компоти те се се интересуват от нищо едвам издържат горките

Back to top button