Любопитно

Одобриха още 8 културни проекта в Хасково

8 проекта са одобрени на втория етап за финансово подпомагане на местната култура, съобщават от община Хасково.

Подадени са били общо 16 проекта по направления „Читалища“, „Културни инициативи“, „Мобилност“ и „Творчески стипендии на млади местни творци до 29 г.“.

В направление „Културни инициативи“ е одобрено предложението на Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ за издаване и представяне на сборник „Тракия“, том XI. Предвижда се книгата да излезе от печат през ноември, след което ще бъде представена пред хасковската общественост.

В направление „Читалища“ са одобрени два проекта. Единият е на НЧ „Кадрие Лятифова-2000“ в Хасково. Проектът включва дейности за работа с деца, младежи и възрастни хора, занимания с настолни игри, творчески занимания, игри и спортни занимания на открито, посещения на културни събития. Хасковското НЧ „Зора-1982“ ще организира юбилеен концерт за 40-годишнината си. Концертът ще се проведе в ОНЧ „Заря“ през октомври 2022 г.

В направление „Мобилност“ танцова организация „Тангра“ е одобрена с проект за участие на 20 деца на възраст от 9 до 19 години в „Международна танцова купа“ от календара на Световна артистична танцова федерация в град Шиофок, Унгария, в периода от 25 до 28 август.

Сдружение „Орфей1977“ в Хасково е одобрен с проект за участие на хор „Орфей“ в хоров фестивал за коледна музика – „Malta international Christmas Choir festival“, Малта.

Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ е одобрено за участие на Представителен ансамбъл „Китна Тракия“ в Национален тракийски събор – поклонение в Маджарово.

В направление „Творчески стипендии“ Йоан Тони Тонев печели финансиране с проект за звукозапис на авторска рок музика, базирана върху български фолклор. Ще бъдат направени два звукозаписа на български фолклорни песни със собствен аранжимент с рок звучене. Изпълнители са младежка група от Хасково. Звукозаписите ще бъдат публикувани в YouTube и Spotify.

Николай Руменов Момчилов е одобрен с проект за заснемане на видео на две нови рок песни, базирани върху песни от българския фолклор, за които са направени звукозаписи. Изпълнители са младежка група от Хасково. Видеоклиповете ще бъдат публикувани и достъпни в платформи за музика и споделяне като YouTube и Fecebook.

За финансиране на проекти на местната култура в бюджета бяха заделени 200 000 лв. На първия етап бяха одобрени 39 проекта.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button