Хасково

Проектантите: Кулата за 1 000 години Хасково е здрава. Предстои ремонт

Продължава разчистването и обезопасяването на металната часовникова кула, посветена на 1 000 години Хасково до централния универсален магазин в центъра на Хасково.

Както Haskovo.info писа, работата започна на 2 август. Тогава бяха отстранени част от прогнилите ламарини, поставени преди години, за да пазят от птичите екскременти. Днес на мястото отново работи вишка, за да бъде изцяло изчистена допълнително поставената метална конструкция. Кулата вече няма да бъде оградена и с ограничен достъп.

КулаПрез последните месеци с проектантите на обекта няколко пъти са водени разговори. Те са идвали и на място. Първоначалният им оглед е установил, че конструкцията на кулата е здрава. Предстои окончателните им заключения и предложения да бъдат дадени в Община Хасково.

От кметството коментираха пред Haskovo.info, че вече са осигурени средства за ремонт на кулата. Там вероятно ще бъде изградено и изцяло ново осветление, тъй като оригиналното не е работило от години и е остаряло като технология. Ако отново се появи проблем с птиците, ще бъдат поставени електронни „птицегони“, допълниха от Община Хасково.

Монумент „1000 години Хасково“ е построен през 1985 г. по случай 1000-годишнината на Хасково. Проектът е на скулптора Крум Дамянов и архитекта Симеон Борисов. Монументът е върху основите на Старата часовниковата кула на Хасково, разкрити за първи път при строителството на хотел „Аида“ през 60-те години на ХХ в.

Съоръжението представлява модерна часовникова кула с височина 26,5 м. Състои се от три равни части, свързани композиционно. Първата част е изградена от гранитни плочки с орнаменти, а в средата на настилката е поставен ритуален камък за отбелязване на събитието. Втората част представлява комплекс от четири скулптури на фигури от сив гранит с височина 6 м., поставени върху кръгли стоманени колони. Третата част е часовник с четири циферблата с диаметър 1,6 м. и две камбани, задвижвани от тежести на принципа на старите часовникови механизми.

Часовниковият механизъм е произведен в Лайпциг, Германия. Монументът символизира четирите посоки в света, прехода към новото хилядолетие и Хасково като кръстопътен център между Изтока и Запада.

Източник: Туристически информационен център – Хасково

Режат опасните ламарини на часовниковата кула пред „Аида“

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Здрави основи
Здрави основи
23.08.2022 18:00 18:00

Прекрасен символ на разпадането на държавата и обществото ни! Очевидно е че това се случва, но за архитектите основите са здрави :-)

Анчо
Анчо
24.08.2022 7:53 7:53

Тази абсолютна полюция на нечий болен мозък просто трябва да се махне. Нито е нещо красиво,нито пък мястото му е там.
Проектантите да си взимат недоразумението,въпреки здравите основи!
Да се направи подписка това нещо да се махне.

Back to top button