Любопитно

Фестивал за деня на лешояда в Маджарово

Международният ден на лешояда ще бъде отбелязан с разнообразна програма в Природозащитен център „Източни Родопи“ в Маджарово на 3 и 4 септември, съобщават организаторите на събитието от Фондация „По-диви Родопи“.

Предвидени са театрална работилница, творчески ателиета, презентации, пешеходна разходка за наблюдение на птици, изложба и много други занимания за малки и големи. В събота младежката част от програмата ще започне с приложно ателие за лешоядови маски и декор, които ще се използват по-късно за реквизит в следващата театрална работилница. Театралното представление „Лешоядката Пачелия“ е своеобразно продължение на миналогодишната пиеса, която беше създадена благодарение на активното участие на децата.

Тази година на фокус ще бъдат и други атрактивни видове, като зубърът, който децата ще претворят в 3D модел и еленът лопатар, който ще стане част от сцената на жива картина. Ще бъдат използвани предимно рециклирани материали, а докато творят децата ще научат повече за значението на животните за формирането на природата и екосистемите в Източни Родопи.

По-големите гости на събитието ще имат възможност да се включат и в лекцията „Снимане на птици – съвети и трикове“, която ще представи фотографът Сергей Панайотов. Сергей се занимава с фотография на птици от 1996 г., а от години работи и за популяризирането на района на Маджарово, като прекрасно място за фотографиране на диви животни и по-специално птици.

По време на обиколката в района е възможно да се видят лешояди – белоглав и египетски, както и мишелов, ястреби, соколи, пойни птици, които обикновено се наблюдават по скалите и храстите наоколо, така и чапли и корморани над реката.

И през двата дни ще бъде на разположение на гостите пътуващата изложба с карикатури на тема „Икономия на средствата“ на Музей „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово.

Международният ден на лешоядите се отбелязва всяка година в първата събота на септември. Денят насочва вниманието към величествените птици, към ползите от тяхната роля в природата и към заплахите, които ги изправят на ръба на оцеляването. Повишаването на информираността и ангажираността на широката общественост e ключова стъпка към тяхното опазване.

 

Програма на фестивала

 

3 септември 2022 (събота)

10.00-10.30 Откриване

11.00-12.00 Фотография на птици: Съвети и трикове

14:00 – 15:00 Приложно ателие за лешоядови маски и декор

15:10 – 16:00 Театрална работилница „Лешоядката Пачелия“

19.00-20.00 Пешеходна разходка по Арда с професионален водач и наблюдение на птици

04 септември 2022 (неделя)

10.00-13.00 Детски тематични работилници с Ателие „НВ“

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button