Любопитно

Летен кино бар с комедията „Като за последно“ и концерт с филмова музика в Димитровград

Неделната вечер на 28 август в празничната програма за 75-годишнината на Димитровград е посветена на киното, съобщават от общината.

За тогава са планирани две събития – концертът „Музиката в киното“, с произведения от популярни филми и Летният кино бар, на който ще може да се гледа новата българска комедия „Като за последно“ с участието на Мария Бакалова.

Летният кино бар е едно от новите предложения в празничната програма. Началото на филма е планирано за 20:30 ч., като преди и по време на прожекцията зрителите ще могат да си взимат напитки от специално организирания за вечерта Летен бар.

Същата вечер от 20 ч. на централната алея с концерта „Музиката в киното“ Забавно-духов оркестър ще поднесе много жива и вълнуваща програма с произведения от популярни филми. Любителите ще се насладят на „Детство мое“ от филма „Неочаквана ваканция“ по музика на Вили Казасян, „Боси времена“ от филма „Фильо и Макензен“ по музика на Александър Бразицов, „We no speak americano“ изпята от София Лорен във филма „Започна в Неапол“, „Welcom to mambo in“ от филма „Кралете на мамбото“, „Полицаите от Сен Тропе“ по музика на Раймонд Льофевр, песента „Арлекино“ на Емил Димитров, пиеса от саундтрака „The Muppets“ от едноименния филм, „Вълшебният тромпет“ на Хърб Албърт, пиесата „Martiniqie“ на Сами Нестико, песента „Cant Take My Eyes Off You“, интерпретирана в няколко филма и добре позната от тв. предаването „Море от любов“ и други прекрасни изненади.

Експозиция с произведения за Димитровград от фонда на библиотеката под надслов „Димитровград в художествената литература“ ще бъде открита в понеделник 29 август от 11 ч. в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Експозицията съдържа ценни издания с поезия и проза, вдъхновени от бригадирския ентусиазъм още в първите години на строителството на Димитровград. Стихове, разкази, очерци и романи са посветени на този уникален младежки дух, който е вплетен в темелите и основите на новия град с идването на хиляди млади хора, за да остане завинаги в литературата като Градът на младежта и на мечтите.

Сред именитите ни поети и писатели творили за Димитровград са Пеньо Пенев, Елисавета Багряна, Божидар Божилов, Мария Грубешлиева, Ламар, Лада Галина, Николай Зидаров, Камен Калчев, Иван Радоев, Павел Матев, Диньо Добрев, Ангел Стоилов и много други. В последващите години свой отпечатък за града с писаното слово оставят и лауреатите на националната литературна награда „Пеньо Пенев“.
Също от 29 август димитровградчани ще могат да разгледат и още две изложби в Градска библиотека, посветени на 75 годишнината на града. Юбилейна документална изложба „100 години проф. Панчо Русев“. Документалната изложба за проф. д.ф.н. Панчо Русев, носител на званието „Почетен гражданин на Димитровград“ за изключителни постижения в областта на българската наука и култура е съставена от негови научни трудове.

Именитият димитровградчанин е оставил след себе си множество философски изследвания, произведения и статии, част от които са публикувани в Австрия, Белгия, Испания, Индия, Русия, Турция и др. Издал е близо 20 книги, сред които избрани произведения в 10 тома през 2008 г. Проф. д.ф.н. Панчо Русев е първият уредник в Историческия музей в Димитровград, в периода от 1951 до 1959 г. Работил е и като учител в димитровградската гимназия. През 2012 г., по повод на своята 90-годишнина, той дари на родния си Димитровград личната си сбирка с академична литература от над 2 000 тома, която се съхранява в Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

По време на празниците в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ ще може да се разгледа и една уникална изложба с хумор и сатира от първите години, в които се е изграждал града. В изложбата са представени карикатури, рисунки, епиграми и материали, публикувани в първия вестник на Димитровград – бригадирският бюлетин „Млада гвардия“, в периода 1948 – 1949 г. Творбите представят злободневни теми от трудовия делник на бригадирите от различните бригади, които щафетно изграждат младия град. В карикатурите и текстовете има както похвали към всеотдайните бригадири, така и другарска критика към онези, които си позволяват да кръшкат от неотложната и тежка работа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button