Любопитно

Награди и концерт на ансамбъл „Странджа“ в Димитровград

Програмата за празника на Димитровград продължава в 19 часа на площад „Поезия“ с награждаване на участниците в играта „Опознай Димитровград, за да го обикнеш“.

От 20:30 часа на площад „България“ е концертът на професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ – Бургас. Близо 50 музиканти, певци и танцьори ще поднесат разнообразие от носии и хореографии.

Ансамбълът е изнесъл над 6 000 концерта у нас и в чужбина. Гастролирал е с успех в САЩ, Белгия, Индия, Унгария, Франция, Македония, Германия, Словакия, Полша, Чехия, Гърция, Турция, Австрия.

Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ е създаден през 1965 година с цел издирване, съхранение, обработка и популяризиране на музикалния, песенен, танцов и словесен фолклор от Югоизточна България. Ансамбълът се състои от три основни формации: женски хор на основата на открито народно пеене, солисти, оркестър от народни инструменти и смесен танцов състав.

В репертоара му са включени десетки танцови постановки, хорови, солови и оркестрови произведения. В него присъстват танци и песни от всички етнографски области, които разкриват огромното фолклорно богатство на България. Особено внимание се обръща на пресъздаването на фолклора и народните обичаи от Странджанския край.

Главен художествен ръководител е Марио Егов, диригент на ансамбъла е Любен Касабов, диригент на оркестъра е Николай Чапкънов, хореограф е Михо Атанасов, а хормайстор е Атанаска Бонева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button