Хасково

„Лотос бял“ посвещава концерт на 100 годишнината на Йосиф Цанков

Лотос бялКонцерт от песни на Йосиф Цанков ще изнесе в четвъртък от 18,30 ч в читалище „Заря“ вокалната група „Лотос бял“ с художествен ръководител Стефан Милев. Проявата, организирана от Военен клуб- Хасково, се посвещава на 100 годишнината от рождението на патриарха на българската забавна песен, познат на поколения българи и учител на цяло съзвездие певци и композитори. За концерта се очаква да пристигне Анастасия Цанкова, дъщеря на Йосиф Цанков.

„Лотос бял“ ще изпълнят над 20 от най-популярните и незабравими песни на композитора – създател на на първите български танга, фокстроти, румби, театрална и филмова музика. На сцената ще прозвучи и написаното през 1937 г танго в ориенталски стил „Керванът“ по текст и музика на Йосиф Цанков. Песента става световен хит  през 1941 г., когато е записана в Холивуд. През същата година тя звучи и по Радио Би Би Си. На финала на концерта вокалната група ще изпълни специално композирана песен от Стефан Милев.

Честването на 100 годишнината от рождението на Йосиф Цанков в национален мащаб е под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов, а хасковският концерт е първият от поредицата инициативи. Предстои емитиране на юбилейна монета, издаване на юбилейна пощенска марка, албум със съвременни версии на най-популярните песни, биографичен роман, продуциране на документален филм за Йосиф Цанков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button