Хасково

Официално: Родилки ще плащат по 235 лв. за избор на лекар

д-р Стефка ХристоваИзборът на акушер- гинеколог, който да присъства по време на раждане, официално вече струва 235 лева, съобщи за Haskovo.info началникът на АГ отделението към МБАЛ – Хасково д-р Стефка Христова.

Цената е в сила от този месец и е във връзка с промени в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Според нея цената за услугата се формира на база 50% от стойността на клиничната пътека за раждане, която касата изплаща.

От тази услуга от началото на месеца са се възползвали вече 5 жени в Хасково, каза д-р Христова. Родилките имат възможност да избират и екип, който включва акушер-гинеколог, акушерка и анестезиолог. Тук обаче семействата, чакащи бебе ще трябва да платят 350 лева.

„Имаме добрата воля на ръководството на болницата 30% от тези средства да се използват за подобряване на материалната база„, допълни д-р Христова. Така скоро в АГ отделението ще се направи ремонт на операционните, родилна зала. На път е да се осъществи и двугодишния проект – зала за ВИП татковци. 

От началото на годината в хасковското АГО са проплакали 407 бебета срещу 417 за същия период на 2010-та. Прави впечатление, че все повече жени са убедени, че нормалното раждане е най-добро, ако няма лекарски показания за оперативна намеса. За тази година 23% от родилките са предпочели секцио-то. В хасковското АГ отделение са избрали да родят и 6 жени, заченали ин витро. Само една от тях е родила близнаци, уточни д-р Христова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button