Избори 2022 - Предизборни публикации

ГЕРБ с два варианта за поевтиняване на горивата с 1 лев

Два варианта за намаляване на цената на горивата с 1 лев на литър предлагат от ГЕРБ – СДС. Те бяха представени на предизборна среща с участието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и кандидатите за народни представители в препълнения театър в Хасково.

Първият вариант предвижда вместо частна фирма държавата да купува руски петрол, който да се преработва от Лукойл и след това бензинът и дизелът да се продават по 2.50 лв. по бензиностанциите.

Второто пазарно решение според водача на хасковската листа Делян Добрев е фирмата да продължи да оперира с руския петрол, но държавата да налага акциз или мито и след това по бензиностанциите да не се връщат на гражданите 25 ст. за литър, а 1 лев.

Добрев показа графики с поскъпването на хранителните продукти и горивата. „Това са процентите, с които ние обедняхме в последната 1 г. Причините за високите цени са 3 и войната не е сред тях. Едната причина е скъпият газ, втората е скъпият ток, а третата – скъпите горива. Всички те са ненормално скъпи“, каза водачът на листата на ГЕРБ-СДС.

ГЕРБТой направи сравнение, че в последния месец от управлението на ГЕРБ цената на газа е била 33.38 лв., а сега е 353.21 лв. „Това е поскъпване от 10 пъти. Единственото нещо, което не се покачва така стръмно като самолет са заплатите и пенсиите. Така е и с горивата“, посочи Добрев. Той обясни схемата за поскъпването на газ, който по негова информация Булгаргаз не купува за 86 евро директно от Газпром съгласно договора, а през румънската фирма на Газпром за 110 евро. От там парите отивали в Газпром – Швейцария, след което вероятно в офшорки.

В друга диаграма Делян Добрев показа, че през октомври 2018 г. при цена на петрола 79.3 долара за барел бензинът е 2.34 лв. за литър, а дизелът 2.37 лв. „През юли 2022 г. при Промяната при същото ДДС и акциз при 1 долар по-евтин петрол цените са 3.38 и 3.53 лв. През септември при служебното правителство на Радев при 73.7 долара за барел цените започнаха да падат на 3.15 и 3.37 лв., като днес видях и бензиностанция на 2.99 лв.“, каза още Добрев.

Бойко Борисов заяви, че сега цената пада по стотинка на ден и се закани с разследване на кражбите преди това. „Служебното правителство спря само една част от кражбата и цените тръгнаха надолу. Не е нужно да чакаме 2 октомври, за да го правим ние“, каза Борисов и призова служебното правителство да спре многомилионните кражби от джоба на всички хора.

ГЕРБТой обвини предишното правителство, че е отказало договора с Газпром, не е подписало такъв за втечнен газ и е оставило държавата с един танкер. В същото време нашето хранилище било наполовина пълно.

„А Асен Василев има наглостта да обвинява служебното правителство. Видяхте какъв смях падна с газовата връзка с Гърция – въртяха колела, правеха се на откривачи. Сега служебният строителен министър човека всеки ден обяснява какви документи липсват. Надявам се, но не знам дали ще успеят да пуснат газопровода до 1 октомври“, каза Борисов.

Той припомни, че ГЕРБ е поел управлението на държавата по време на финансовата криза в Гърция, после е превел страната през миграционната криза, а през COVID-кризата е предложил най-мекият и работещ вариант. „Можем да помогнем и сега. На 2 октомври ще стане ясно имат ли нужда хората от нас“, завърши Бойко Борисов, а в салона развяваха знамена и издигаха плакати на ГЕРБ-СДС с номер 24.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button