Хасково

Осем непълнолетни искат да работят през лятото в Хасковско

Илюстрация8 непълнолетни са заявили желание да сервират по заведения през лятото в региона, съобщиха за Haskovo.info от Инспекцията по труда – Хасково. 

7 от младежите, които са от Хасково, Харманли и Любимец, вече са получили одобрение. Най-малката от тях е 16-годишна девойка от Любимец. Тя е кандидат – сервитьорка и ще работи в заведение край плувен басейн в града.

Засега получените в Инспекцията по труда молби са малко. Инспекторите очакват по-голяма активност през юли и август. Затова през тези два месеца проверките им ще бъдат засилени. Заведенията дори ще се проверяват и през нощта. Ако работодател бъде хванат в нарушение срещу него ще бъде предявено обвинение за престъпление срещу младежта по чл. 192 от Наказателния кодекс. 

Инспекторите съветват управителите на фирми да не рискуват, а да наемат непълнолетни с тяхното съгласие. За целта трябва да подадат молба по образец в Инспекцията по труда и да приложат десетина документа –  длъжностна характеристика, оценка на риска, на който може да бъде изложено лицето, осигурените мерки за защита здравето и безопасността, карта за преминат предварителен медицински преглед, медицинско заключение от службата по трудова медицина, както и разпределение на работното време за лица от 15 до 16 години.

Статистиката показва, че повечето младежи, които започват работа през лятото, са в затруднено финансово състояние. Миналата година са издадени 21 разрешения за работа на непълнолетни в региона. Тогава младежите са били наемани като сервитьори, козметици, готвачи, продавачи, бармани, маникюристи и пробовземачи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button