Хасково

Кръвта вода не става: Внучката на Дойчо Кръстев стана учител в ПМГ – Хасково

Голяма гордост е да се завърнеш вече от другата страна. Думите са на една от най-младите учителки в Хасково. Даниела Цветкова е сред новите преподаватели в хасковската математическа гимназия „Акад. Боян Петканчин“. Тя се е дипломирала като бакалавър по Математика, информатика и информационни технологии в Пловдивския университет тази година, където продължава да следва за магистър. Завършва с най-висок успех от випуска – Отличен 5.98. Предлагали са й да остане и да работи като асистент в университета, но е отказала, защото иска да бъде учител в Хасково.

Само преди няколко години Даниела завършва именно Математическата гимназия в Хасково. Но това не е просто съвпадение, а съдба. Тя е внучка на основателя на училището и негов пръв директор Дойчо Кръстев, който е и почетен гражданин на Хасково. Той обаче не е единствената връзка на семейството на младата учителка с гимназията и професията. Майка й д-р Юлия Кръстева също е преподавател в ПМГ, а вуйчо й Красимир Кръстев, също математик, е директор на Езиковата гимназия в Димитровград.

В ПМГ Даниела Цветкова ще преподава математика и информационни технологии. Пред Haskovo.info тя разказа за любовта си към математиката, наследена от семейството й. „През годините гледах доста как моите близки влагат цялото си сърце и душа да помогнат на ученици, познати и приятели. Заплатата не е водещ фактор за избора на една професия, когато човек се чувства добре нещата вървят към развитие“, казва Даниела.

ПМГМладата учителка ще преподава на 10 и 11 клас. „Видяхме се с учениците, намерихме общ език. В първия час днес беше биологичната паралелката. Едно от момичетата предложи да са проведе открит урок. Писала съм статии за приложението на математиката в биологията и като бъдещи лекари, смятам, че с тях ще намерим общ език в тази междупредметна връзка. Казах им, че ще донеса моята статия, за да я разгледат, те ще помогнат в биологичната част, аз в математическата“, разказа след първия си час преподавателката.

Даниела е замествала отсъстващ учител миналата година. Точно тогава е направила впечатление на ръководството на гимназията. Отзивите от учениците и учителите са били много добри, разказа директорът Гергана Петрова. Заради увеличения брой часове по математика и информационни технологии тази година е разкрит нов щат. Общо 7 са учителите по математика в ПМГ.

ПМГОт гимназията вече имат традиция да назначават млади учители направо от студентската скамейка. През миналата година това са Денислав Маринов, Диян Еков и Габриела Христонова, които също преподават по информатика и информационни технологии. В края на ноември те заминават за 8-дневна международна квалификация в Болоня по програма „Еразъм“. „Веднага започваме повишаване на техния потенциал“, казва Петрова.

От Регионалното управление на образованието – Хасково засега нямат информация колко са младите учители в Хасковска област. По последни данни на Националния статистически институт общо учителите в региона са 1 733. От РУО коментираха преди началото на учебната година, че всички свободни учителски места ще бъдат заети, заради големия интерес. За едно място се конкурирали между 50 и 70 кандидати. Най-много се търсили начални учители и преподаватели по български език и математика.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

10 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ххй
Ххй
16.09.2022 23:13 23:13

То и като имаш вуйчо владика. Поп ставаш. Напълно важи за ситуацията. Сигурно има и други млади хора с не по лоши реултати от госпожицата.

Жоро
Жоро
17.09.2022 9:23 9:23

Моя близка роднина която е учителка и има две висшета образования и може да преподава по три специалности, вече половин година не може да си намери работа в някое училище в Хасково. А постоянно пишат от Бюрото по- труда че има свободни места за учители и от сайта на РУ на МОН лъжат. Явно трябва да се плаща някъде…….

Нели Дялкова питайте
Нели Дялкова питайте
17.09.2022 18:04 18:04

Срамота.Директорите искат по10000 лв. .А в РУО Хасково 15000лв.

Грета Христова София
Грета Христова София
03.12.2022 17:11 17:11

Става вода мила,само че,не става за пиене – отровна е!!!Това, завистта е тежко заболяване и е присъщо за някои области на БГ…

Анонимен
Анонимен
17.09.2022 21:12 21:12

Haskovo.info, ударихте дъното. Такава сатия не трябва да съществува.

Анонимен
Анонимен
21.09.2022 11:15 11:15

коко

коко
коко
21.09.2022 11:17 11:17

поредното доказателство за връзкарството и шуробаджанащината в булгаристан…честито…продължаваме промяната….

Грета Христова София
Грета Христова София
03.12.2022 17:17 17:17
Отговор до  коко

Аз мога и да псувам …..пърдухал кьорав.Не ми говори за роднините,шибаняк нещастен!

Jack Bauer
Jack Bauer
22.09.2022 8:34 8:34

Хубавица.

Грета Христова София
Грета Христова София
03.12.2022 17:19 17:19
Отговор до  Jack Bauer

Нали!?

Back to top button