Хасково

Слънцето решава делото на „Европът“ срещу общината

АсфалтиранеСправка от Метеорологичната обесерватория в Хасково за времето през 2007 и 2008 година е едно от доказателствата, които ще решава делото на „Европът“ срещу община Хасково. Искът на дружеството е за неизплатени суми по 4 договора за асфалтиране на улиците в града на стойност близо 3 милиона и 88 хиляди лева с лихвите.

Това стана ясно на днешното заседание по делото, което се гледа в Хасковския окръжен съд. Според писмо от община Хасково става ясно, че изпълнението на строително- ремонтните работи по договорите е трябвало да приключи за 8 месеца. Този срок обаче не е бил спазен. 

Според адвоката на „Европът“ една от причините времето за изпълнение на четирите договора да бъде просрочено са метеорологичните условия, които не винаги позволяват да се полага асфалт. „Ако вали или температурите навън са под 5 или над 35 градуса не може да се работи“, обясни в залата Симеон Ангелов, който е бивш началник на Асфалтова база и технически ръководител в „Европът“. По думите му по време на изпълнение на договорите е нямало проект за работа, както и график за асфалтиране на улиците. Той и работниците научавали в края на работния ден кои улици ще се асфалтират на следващия и така в продължение на 2 години. 

Друга пречка за изпълнение на договорите в срок били и ВиК авариите, които възниквали в процеса на работа. За това потвърди и бившият началник на Район Хасково към ВиК инж. Атанас Димов, който също бе разпитан днес като свидетел.

В писмо до съда от община Хасково твърдят още, че разполагат с резултати за някои участъци, в които имало разминаване в площите, дебелината на слоевете и технологията по извършване на строително- ремонтните работи.

В тази връзка съдът определи да бъдат направени две експретизи – съдебно-техническа и съдебно-икономическа. Те трябва да установят дали има разминаване между площта на положения износващ слой асфалт и залегналите параметри по договор, да се определи дебелината на отделните слоеве положена настилка и какво е състоянието на асфалта. Ако бъдат констатирани дефекти трябва да се определят причините за появата им, както и да бъдат остойностени.

Следващото заседание по делото е 19 септември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button