Регион

Димитровград приема международна среща за противоречивото наследство на европейските градове

Димитровград ще бъде домакин на международна среща за противоречивото наследство на европейските градове, която ще се проведе на 27 и 28 септември, съобщават от общината.

В нея ще участват 28 експерти от партньорските градове Форли (Италия), Карбония (Италия), Лузада (Португалия), Щей (Румъния), Шкодра (Албания), Нова Горица (Словения), Пьотрков Трибуналски (Полша), както и новоизбраният президент на Асоциация АТРИУМ – професор Улисе Трамонти и доскоршният такъв – професор Патрик Лийч. Община Димитровград е водещ партньор по проекта.

С концепцията за „противоречивото наследство“ се има предвид наследство, което включва разминаване на различни истории и липса на съгласие и последователност в начина на представяне на миналото и спомените, използвани в публичните пространства.

Навсякъде в Европа има много градове, които се характеризират със значително присъствие на така нареченото „противоречиво наследство“ – империализъм, национализъм, тоталитаризъм и недемократични режими, което е трудно да се управлява. Третирането на материалното наследство, което намесва политически чувствителни материи, изисква внимателен анализ как да бъде интерпретирано и представено. Това е постоянен риск да възникне неразбиране или обвинение в исторически ревизионизъм по отношение на режимите, които са сътворили това наследство.

Целта на проекта е да насърчи политиците, местните организации и гражданите да изготвят нови подходи за въздействие върху по-малко догматичното използване на наследството – това, което насърчава критичното мислене, признава плурализма в мирогледа и правото на всеки човек да разбира, създава, свързва и води диалог относно миналото, допълват от кметството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button