Регион

Откриха нови 190 находки при разкопките на Лютица

Магазин с масивна каменна пещ, плочник и кръгъл план, а до него останките на втора пещ, обърната към входа на града, откриха археолозите при последните разкопки на Лютица, съобщават от община Ивайловград.

Така всеки пристигащ на Лютица още от входа е можел да види какво се приготвя в дюкяна. Зад него и до крепостната стена е имало широко пространство, където да привържат конете и впрегатните животни.

ЛютицаСпоред археолозите, събраните подкови и пирони в пространството между сградите и стената е било специално отредено за конете и воловете на пристигащите, а движението във вътрешността на укрепената територия се е осъществявала единствено пеша.

В края на археологическата кампания от Лютица са документирани нови 190 находки. Те са основно от ХІV век, но не липсват и материали от по-ранните периоди на обитаване на града от Х-ХІІІ век.

ЛютицаНай-впечатляващите данни събрани през месец септември са свързани с градската среда от ХІV век и търговията в средновековния магазин. От останките му и пространството около него са намерени над 70 монети от 90-те години на ХІІІ век до 1353 година. Между тях са две златни монети на Андроник ІІ и Андроник ІІІ, сребърни монети на Атинското дукство, Андроник ІІІ и цар Иван Александър с Михаил Асен.

Събраните кухненски съдове и животински кости от дюкяна и пространството около него, тепърва трябва да бъдат обработени и анализирани, но резултатите и историческите сведения за средновековната градска кухня са обещаващи. Археологическият екип вярва, че в процеса на работата ще бъдат придобити още данни за богатствата от епохата на Второто българско царство.

Лютица

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button