Регион

Улицата към митническото бюро в Свиленград вече е с 3 пласта асфалтобетон

Реконструираната улица „Петър Берон“ в квартал „Капитан Петко войвода“ беше открита от кмета на Свиленград арх. Анастас Карчев, съобщават от общината.

По тази улица се осъществява тежкотоварен трафик, който се насочва към Митническо бюро – Свиленград и спедиторските фирми в района. Общата й дължина е 378 м. След ремонта пътното платно е разширено с 3 м, а покритието му е усилено с три слоя асфалтобетон. Обновената улица ще поеме международния транспортен трафик на тежкотоварни камиони и ще разтовари инфраструктурата във вътрешността на квартала. Ще се улесни дейността на 15-те фирми в спедиторския сектор, както и на Митническото бюро.

През 2014 г. по ВиК проект на община Свиленград в целия квартал „Кап. Петко войвода“ беше прекарана канализация и улиците бяха асфалтирани. Но преминаването към митническия терминал по ул. „Петър Берон“ денонощно на десетки камиони доведе до бързото изхабяване и компрометиране на пътната настилка.

Поради тежестта на трафика при ремонта се изпълни усилена конструкция на настилката от три пласта покритие асфалтобетон. Така улицата отговаря на най-висок клас път – тип магистрала. Новото пътно платно е с ширина от 7 м, с две ленти за движение с ширина по 3,50 м.

Средствата, вложени в реконструкцията на улицата са 523 890 лева. Те бяха отпуснати с постановление на Министерски съвет от 5 ноември 2021 г., след като общината изготви проектирането. За това бяха отделени 16 920 лева от общинския бюджет.

Освен усиленото покритие на уличното платно друга иновация, приложена за първи път от община Свиленград тук, е изборът на тротоарни плочки от рециклирани отпадъци, поставени на една част от тротоарите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button