Регион

Гости от 6 държави на международен форум в Димитровград

Двудневен Международен форум за противоречивото наследство на европейските градове беше открит в Димитровград от кмета Иво Димов, съобщават от общината.

В рамките на два дни участници от общо шест държави – Словения, Италия, Албания, Румъния, Полша и Сърбия, представени от седем общини-партньори ще обсъждат „Противоречивото наследство в европейските градове – създаване на европейски разказ за оспорвани идентичности чрез участието на гражданите“.

В събитието участват новоизбраният Президент на Асоциация АТРИУМ – Професор Улисе Трамонти и доскорошният такъв – Професор Патрик Лийч, заместник-кметът и вицепрезидент на Асоциация АТРИУМ Яшо Минков, председателя на Общински съвет Гергана Кръстева и експерти от партньорските градове Форли (Италия), Карбония (Италия), Лузада (Португалия), Щей (Румъния), Шкодра (Албания), Нова Горица (Словения), Пьотрков Трибуналски (Полша).

ДимитровградОбщина Димитровград е водещ партньор по проекта. Кметът на Димитровград приветства участниците в работната среща и подчерта ключовата роля на културния маршрут АТРИУМ, като постоянна мрежа, в която общините генерират идеи за нови дейности, получавайки подкрепа за подобряване на местните дейности, свързани с култура и управление на противоречивото наследство. Иво Димов бе категоричен, че проекта FARO дава възможност да се обсъждат и сравняват местните политически практики в международен аспект.

„Това наследство не е лесно за управление, особено на местно ниво. Материално наследство, включващо политически чувствителни въпроси, изисква внимателен анализ за това как то да се тълкува или отъждествява. Съществува постоянен риск то да бъде неразбрано или просто облечено в исторически реваншизъм. Противоречивата културно-историческа памет е болезнена за съвременното европейско наследство и е всичко, върху, което е изграден Европейския съюз. Тя не може да бъде скрита, унищожена, манипулирана или чествана. Като местна администрация ние се опитваме да насърчим нашите граждани да участват активно в правилното й тълкуване, управление и популяризиране, въпреки, че това не е лека задача. Ето защо проекти като FARO са отлична възможност за споделяне на идеи, виждания и добри практики.“, каза пред участниците във форума кметът на Димитровград.

ДимитровградВ програмата на събитието е предвидено участниците да разгледат Централната градска част на Димитровград, която е част от културен маршрут към Съвета на Европа, Историческия музей, където ще се запознаят с фонда на единствения в страната музей на бригадирското движение и Ретро апартамента, който пресъздава живота на първите жители на града от средата на XX век.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button