Регион

Община Свиленград организира фестивал на блатното кокиче

Блатно кокичеОбщина Свиленград да организира фестивал на блатното кокиче е една от идеите от проведена кръгла маса за опазване на местното находище на защитеното растение, съобщиха от местната администрация. Форумът е във връзка с проект на общината за опазването на защитена местност „Лозенски кът“, в която има находище на блатното кокиче.

Еколози са дали предложение блатното кокиче да стане емблема на Свиленград и там да се организира фестивал в края на месец май, когато растението цъфти.

Кръглата масаСпоред специалистите с този проект община Свиленград  е приложила  най-естествените и неагресивни към природната среда способи за опазването на ценния вид, съобщиха от администрацията. 

Според прогнозите след няколко години, когато напълно се възстанови популацията на блатното кокиче, в защитена местност „Лозенски път“ ще може да се добива суровина за фармацията. Един от основните начини за опазване на вида  могат да бъдат изкуствените насаждения по поречието на реката или в блатисти местности. Те ще осигуряват необходимата суровина и ще могат да носят печалба на земеделците,информираха още от община Свиленград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button