Регион

Паметна плоча за Балканската война откриха в Свиленград

Паметна плоча за местонахождението на щаба на Втора българска армия през Балканската война откри кметът арх. Анастас Карчев като част от празничните прояви за 110-годишнината от освобождението на Свиленград, съобщават от общината.

Мраморният надпис е поставен на сградата на Общинската библиотека. На това място през 1912 г. е бил конакът и в него е бил разположен щабът на освободителите на Свиленград с главнокомандващ генерал Никола Иванов. Инициативата е на общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

ПлочаЩабът на Втора армия с командир ген. Никола Иванов е сформиран в началото на мобилизацията на 17 септември 1912 г. в Пловдив. На 26 септември щабът се премества в Търново Сеймен (Симеоновград). В първия ден на Балканската война на 5 октомври ген. Иванов придружава главнокомандващия цар Фердинанд, помощник-главнокомандващия ген. Михаил Савов и част от офицерите от Главната квартира до височините край с. Бисер, откъдето наблюдават настъплението на българските войски и превземането на Свиленград.

На 10 октомври щабът се премества в Свиленград и остава тук до края на февруари 1913 г. Стратегическото решение за атаката на Одринската крепост е взето и подготвено в Свиленград. За това на 9 декември 1912 г. тук се събира специална комисия под председателството на ген. Иванов и с членове ген. Георги Вазов, ген. Степан Степанович – командир на Втора сръбска армия, ген. Пантелей Цонев, ген. Симеон Янков и други офицери. Извършената в Свиленград щабна оперативна подготовка е здравият фундамент, който осигурява успешния изход на атаката на Одринската крепост на 13 март 1913 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button