Регион

Първата българска биокравеферма е в Хасковско

В биофермата на семейство Василеви живеят около 500 крави, снимка Георги ДаскаловДо няколко месеца кравефермата в маджаровското село Горно поле ще стане официално първата биокравеферма в България. Това е възможно след близо тригодишна процедура по сертифициране. Собствениците – семейство Василеви обаче са изправени пред сериозен проблем – няма как да продават биомесо в България.

На 30 000 декара в Горно поле сега стопаните гледат около 500 крави. Те живеят свободно в полето и в гората – точно затова и стопанството ще получи сертификат за биоферма. Животните се гледат само за месо, но то се пласира изцяло в чужбина.

Дори и след сертифицирането ситуацията няма да се промени, защото в България няма кланица със сертификат за биомесо. Причината е, че поради липсата на биоферми никоя кланица не иска да вложи куп пари за нещо, от което после няма да печели.

Според семейство Василеви държавата трябва да създаде механизъм за подпомагане на биоживотновъдството, както това е направено за биорастениевъдството.

Още за фермата и проблемите с биомесото вижте във видео репортажа

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
01.07.2011 21:43 21:43

Bravo na horata.Poveche posledovateli:)

bio
bio
01.07.2011 23:32 23:32

i taya i bio produkt.jiva izmama

каскадьор
каскадьор
02.07.2011 11:18 11:18

всичко хубава но недоумявам 2 неща–-1 откъде пари за закупуване на 500 животни 2при това свободно отглеждане на животните ще създадът доста работа на циганите които са майстори на кражбите

Back to top button