Регион

След 55 години жители на Тракиец отново празнуват Бабаконак

ПразникътНад 200 души от селата Тракиец, Текето, Козлец, Елена, Гълъбец, Конуш и гости от Турция празнуваха днес заедно. Поводът – празникът „Бабаконак“, който местните не са отбелязвали от 55 години насам.

„Това е много стар празник, за който сме чували от нашите баби“, разказа Зекрие Али. Той и неговия приятел Мюмюн Челек тази години решили  да възобновят традицията и от тук нататък да събират на едно място християни и мюсюлмани.

Зекрие Али и Мюмюн ЧелекГостите бяха нагостени с курбан, за който са били заклани 15 животни, едното от които е дарение от жители на Крумовград, а останалите от живеещите в село Тракиец.

„Едно време на това място освен, че хората са се събирали са се организирали и борби„, разказа още Зекрие Али. Той обясни, че част от празника е и търг, в който се разиграват даренията, направени от хората днес – кърпи, юргани, животни и месо.

Събраните пари ще бъдат използвани за организиране на следващия „Бабаконак“, както и за направата на беседки в едноименната местност край Тракиец и възстановяване на намиращия се там кладенец.

Началото на празника бе отбелязано с пускане на гълъб в небето

Началото на празника бе отбелязано с пускане на гълъб в небето

Търгът

На благотворителния търг най-много се харчеше суровото месо

Image Image
Image Image
Image Image
Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
gunai
gunai
06.07.2011 12:46 12:46

Radvame sa za praznika ‘BABAKONAK’-Ocakvame ot dobrovolsi da potpomagat ‘blagodara

Back to top button