Избори 2022 - Предизборни публикации

Делян Добрев: Ще предложим на евроатлантическите партии да съставим Правителство

– На финала на предизборната кампания, имате ли прогнози за резултатите?

– Да, имам лична прогноза и ще я споделя с Вашите читатели, но преди това искам да кажа, че ГЕРБ-СДС ще спечели тези избори. И ще предложим на партиите в Парламента, които са с евроатлантическа ориентация, да съставим Кабинет. Ние ще направим всичко възможно, за да има Правителство. Ще работим за това в него да участват максимален брой партии. Най-добре е да участват всички евроатлантически партии в НС и да има хоризонт пред това Правителство.

Но преди да говорим за имена, първо ще започнем консултациите.

– С кои партии ще водите консултации?

– „Възраждане“ ги изключваме, те са против еврото и против Европа. Ние сме точно на
противоположна позиция. Ние смятаме, че еврото трябва да се приеме колкото се може по-
бързо. „Промяната“ твърдят, че са евроатлантическа партия, но на мен не ми се струва така.

– Защо?

– Защото съдя по действията им. Най-правилно в тази ситуация е да се гледа оценката на
международните финансови институции. Тези институции писаха на Асен Василев и неговия
съдружник Кирил Петков „Слаб 2“. Не им вярват.

Но дори и да причислим „Продължаваме промяната“ към евроатлантическите партии, то аз не знам при едни бъдещи консултации с кого от тях можем да говорим да свърши някаква работа?! Кирил Петков ли да ползваме, Асен Василев ли да ползваме, кой да свърши работа в някое следващо Правителство?! Но така или иначе тяхното участие няма да е особено важно в тези разговори, защото аз очаквам те да са четвърта политическа сила.

С ДПС и ДБ също ще разговаряме. А моята надежда е в „Демократична България“. Ние по основните теми имаме припокриване на приоритетите.

– Кой е основният приоритет, каузата на ГЕРБ?

– Ние можем да се справим с кризата. Това ще е основната ни задача в следващия Парламент и в следващото Правителство. Кризата е тук, тя отдавна се усеща по джоба на хората. До скоро не се усещаше от бизнеса, но вече се усеща и от него. Индикаторът, който показва това, е консумацията на електроенергия и на газ. Ако пада потреблението на ток от бизнеса, това означава, че икономиката се забавя, влиза в рецесия. Т.е. изключват се мощности, намалява се производството. И ако погледнем статистиката за последните три месеца от управлението на „Промяната“, ние имаме спад в потреблението на електроенергия с 3% за юни, 5% за юли и 5% за август месец, а това са много големи проценти. Обикновено ръстовете и спадовете варират около 1-2%.

Ако погледнем консумацията на газ, там картината е още по-драматична. За юли месец имаме 21% спад на консумацията на газ, а за август – 33%. Т.е. 1/3 от консумацията на газ е намаляла, а продуктът, който се е произвеждал с тази газ, е изчезнал.

Нашата икономика е в драматична ситуация, паднало ѝ е кръвното. На икономиката трябва да ѝ се помогне. Ние знаем как да ѝ помогнем и сме го доказали.

– Как ще ѝ помогнете?

– Ние сме минали през няколко кризи и хората са видели, че сме се справили с тях. Това което е необходимо на икономиката с падналото кръвно е да ѝ дадем кафе или кола. „Кафето и колата“ са на първо място европейските фондове. По най-бързия начин трябва да започнем да усвояваме средствата от Еврофондовете. До сега ние не получаваме средства от ЕС, защото кабинетите бяха неспособни да започнат усвояване на средства от Европейските фондове.

Трябваше да получим 8 млрд. лв., но не сме. Защото нямаше стабилно Правителство, което да отвори поканите и да даде възможност на фирмите да кандидатстват по тези програми. На второ място – това е Планът за възстановяване. Той беше готов през април 2021 година на 95%.

Ако беше заработил през последната година и половина, на нашата икономика нямаше да ѝ
падне кръвното. Трето решение – инвестиции от страна на Правителството в инфраструктура. Това са инвестиции, които задвижват икономиката. Ето това са „колата и кафето“ за икономиката.

– Какво се случи с цените на горивата?

– След началото на войната в Украйна цената на уралския нефт падна с 40%. Но в България
цената на горивата не падна. Напротив, расте и стигна 3,50 лв. за литър. А при тези цени трябваше да е 2,20 лв./л. И това не го казваме само ние, казват го много експерти. Всички виждат, че цената на горивата не е пазарна, особено когато беше 3,50 лв./л. Няма никаква причина тя да е такава. Този 1 лев на литър, който всеки от нас плаща, на годишна база са 3,5 млрд. лв. Обират ни с 3,5 млрд. лв., които отиват в руска компания и в сметки в Швейцария.

– Кой трябваше да контролира процес?

– Правителството. Но то умишлено не искаше да вземе мерки. Помните ли, че Асен Василев ходи в Европа да взема изключение от правилата на ЕС за петрола. Ние сме единствената държава с излаз на море, която ползва уралски нефт. Влачиха се по корем от „Промяната“, за да може да се внася руски нефт. Това бих го разбрал, ако се влачат по корем и да лобират, за да могат българските потребители ще спечелят, ако това беше довело до краен резултат и цена на горивото от 2,50 лв./л., тогава бих ги поздравил дори. Но те не го направиха, за да има евтини горива в България. Те го направиха, за да се обогатяват Лукойл, Литаско и т.н. Когато ГЕРБ управляваше, горивата дори не докоснаха 3 лв. и то при два пъти по-висока цена на суровия петрол. Горивата никога не станаха 3 лв. Затова питам: Защо промяната лобираха на Лукойл?

Защо продължаваха да вземат газ от Газпром, но през посредници?! Защо ще лобираш една
частна фирма да източи българите с 3,5 млрд. лв., ако нямаш личен интерес. Надявам се един ден компетентните органи да установят това.

Но стига сме се връщали назад и какво са направили „Промяната“. Тях вече всички хора ги
разбраха. Те ще са четвърта политическа сила. А сега прогнозата в депутатски места в новото НС:

ГЕРБ – СДС между 75-80 депутати
„Възраждане“ между 45- 50 депутати
ДПС – 40 депутати
ПП – под 30 депутати
БСП и ДБ около 25-30 депутати

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button