Хасково

Раздадоха 9 милиона евро по трансгранично сътрудничество с Турция

Снимка: Георги Даскалов45 водещи партньори от България и Турция получиха договори за финансиране на проектите им по Програмата за трансгранично сътрудничество между двете страни. 

Това е реалният старт на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция 2007-2013, каза пред присъстващите в зала „Марица“ областният управител на Хасково Ирена Узунова.

Бенефициентите са спечелили близо 9 млн. евро за своите инициативи. Усвояването им започна от 1 юли. Те ще бъдат вложени във важни за трансграничния район инвестиционни начинания и в установяването на устойчиви партньорства между различни организации. Инициативите са за изграждането на спортни площадки, паркове, за развитие на туристическата инфраструктура, реставриране на културно- исторически ценности, доставка на оборудване за училища и утвърждаването на партньорства в сферата на бизнеса, между неправителствени организации и учебни заведения.

17 проекта ще се реализират между партньори от област Хасково и турските Одрин и Къркларели. В Хасково ще влязат 1 529 000 евро. 9 от проектите са с водещи партньори от българска страна. 

Най-големият е на община Свиленград на стойност 599 000 евро. Той се изпълнява съвместно с турската община Узункьопрю и е за почистване на коритото на р. Марица на територията на българската община. Инвестиционен проект на община Стамболово за 449 000 евро предвижда изграждането на огледални паркове.

Сред другите спечелили проекти са ХТПП – за създаване на Регионален българо-турски бизнес съвет с ТПП – Одрин /82 000 евро/, на ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“ Хасково и гимназия в Одрин /98 000 евро/.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button