Хасково

Млад мъж от Хасково бит от жена си, друг – тормозен от баща си

Петя ПетковаПо 19 случая на домашно насилие са работили от хасковския офис на фондация „Български център за джендър изследвания“ през първите 6 месеца на годината, съобщи за Haskovo.info управителят Петя Петкова. При 90% от тях става въпрос за жени на възраст 34-35 години, които са се оплакали от физически и психически тормоз от страна на съпрузите си. Регистрирани са и случаи на възрастни жени, жертви на своите синове. При тях става въпрос за материално насилие, придружено с физическо.

30-годишен мъж от Хасково пък е потърсил помощ от фондацията, като е разказал, че е  жертва на физическо насилие от страна на съпругата си и нейната майка. Чрез адвокат му е помогнато да подаде документи в съда за защита от жената. В друг случай мъж на същата възраст се е оплакал от системен психически тормоз над цялото семейство от страна на бащата.  

6 са издадените заповеди за защита със съдействие на Фондацията в Хасково до края на юни, подадени са и няколко молби за развод. 60-70 на сто от жертвите обаче не желаят да предприемат мерки срещу насилника, разказа още Петя Петкова.  

Антония ФилеваВ Димитровград от април досега се работи с 3 двойки, които са осъзнали, че имат проблеми и веднъж седмично разговарят с психолог, за да се справят с насилието. Там е едно от трите в страната бюра за иновативни социални услуги, които имат право да работят с изпратени им от съда насилници, но такива все още няма, разказа юристът Антония Филева.

В Центъра в Димитровград от април досега са регистрирани 33 случая на домашно насилие, 27 от жертвите са жени. При основния процент от тях става въпрос за психическо и физическо насилие, има и 3 случая на сексуално насилие. Две жени пък са пострадали от синовете си. Работено е по 6 сигнала от мъже, които са предимно възрастни хора. По наблюденията на специалистите мъжете искат да се консултират с адвокат, а жените – и с адвокат, и с психолог.

От следващата учебна година съвместно със сдружение „Шанс и закрила“ фондация „Български център за джендър изследвания“ ще стартира и проект, по който чрез обучения и игри ще се работи срещу преодоляване на насилието между двойки младежи в училищна възраст.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button