Хасково

ВАС потвърди отмяната на такса смет за 2020 г. в Хасково

Върховният административен съд потвърди решението на Хасковския административен съд от август миналата година с което бяха отменени текстове за такса смет за 2020 г. в община Хасково. Те бяха приети с решение на общинския съвет от 20 декември 2019 г.

Решението на местния парламент беше атакувано от граждани и юридически лица. Според жалбоподателите в него липса мотивационна част и ясни критерии за определяне на таксата за битови отпадъци. Съдът е приел, че решението е незаконосъобразно.

Haskovo.info припомня, че жалбите са срещу по-високата такса смет за население и за жилищата на предприятията в размер на 3.50 промила върху данъчната оценка на недвижимите имоти. По видовете услуги таксата е: за събиране и транспониране на битови отпадъци – 1.3 промила, за третиране на битови отпадъци, поддържане и експлоатация на депа за битови отпадъци, както и за отчисления – 1.2 промила, за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – 1 промил.

В съда се обжалва и таксата за всички нежилищни имоти на предприятия. Става въпрос за хипотезата, при която не е подадена декларация в установения срок, деклариран е по-малко от необходимия брой от съответния вид съдове за битови отпадъци или когато не могат да се установят броя на излишните съдове, се заплаща годишна такса в размер на 13 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти. Обжалват се и следните такси: за кофа 110 л. – 550 лв., за контейнер тип „Бобър“ – 1 560 лв., за контейнер с обем 4 куб. м. – 1 560 лв.

Обект на жалбата са и текстовете за третиране на битови отпадъци, поддържане и експлоатация на депа за битови отпадъци, както и за отчисления – в размер на 0.5 промила върху по-високата стойност на данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти. За поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – в размер на 3 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти.

Решението на съда е окончателно. Според юристи ощетените граждани биха могли да си търсят внесените суми по сметка на общината.

Хасковският съд отмени частично такса смет и за 2021 г., като предстои решение на ВАС. В съда се атакува и таксата за 2022 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Stoyan
Stoyan
04.10.2022 14:02 14:02

И ся кво, пари ше връщат ли?

Back to top button