Регион

Сагата приключи: Община Харманли получи „Изворът на Белоногата“

Сагата със стопанисването на „Изворът на Белоногата“ в Харманли приключи, след като днес Министерски съвет реши общината да получи управлението на имота.

Той е публична държавна собственост и е на площ 8 499 кв. м. в местността „Хамаза“. В имота е разположена културната ценност „Герганина чешма“ – „Изворът на Белоногата“.

Haskovo.info припомня, че сигнал до министъра на културата за рушащия се от години паметник от национално значение подаде поетесата и общественик Светлана Николова. След това с каузата се заеха областният управител Катя Панева и кметът Мария Киркова.

Общината ще предприеме мерки за защитата, опазването и популяризирането на културното наследство чрез различни средства за финансиране като програма „Опазване на недвижимото културно наследство“ към Министерството на културата, средства от бюджета на общината или чрез финансиране от различни европейски проекти и програми. Общината е изготвила инвестиционен проект за благоустрояване на „Изворът на Белоногата“, който е съгласуван с културното министерство през 2016 г., допълват от Министерски съвет.

Правителството промени и статута на части от държавни имоти, използвани от Гранична полиция в Любимец, Свиленград и Ивайловград. Към момента те вече не се използват по предназначение, поради опасност от самосрутване. Зданията ще бъдат премахнати по реда на Закона за устройство на територията, а средствата, необходими за това, ще бъдат осигурени за сметка на МВР.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button