Хасково

15 военни паметника отпаднаха от областния регистър

15 военни паметника в 4 общини са отпаднали от регистъра на Хасковска област, съобщават от областната администрация.

7 от тях са в община Хасково, по 3 са в община Любимец и община Симеоновград, а 2 са в община Ивайловград. Причината за отпадането на паметниците е, че не отговарят на определението за „военен паметник“ по Закона за военните паметници.

Вписаните в регистъра са 174. От тях 27 са в община Хасково, Димитровград – 30, Харманли – 13, Любимец – 14, Свиленград – 23, Симеоновград – 8, Тополовград – 15, Стамболово – 9, Маджарово – 4, Ивайловград – 25, Минерални бани – 6.

Приет е идейно-художествен проект за изграждане на военен паметник в харманлийското село Остър камък, който е дело на частна инициатива.

Списък на премахнатите паметници:

Паметници в община Хасково:

1. „Паметна плоча на камък на загиналите руски кавалеристи от с. Конуш“
2. „Паметна плоча на лагеруващите руски войски в селото от с. Орлово“
3. „Паметна плоча на загинал руски воин в Хасково в Руско-турската война“
4. „Паметна плоча на Таньо Петров Талев с. Криво поле“ (осъден на смърт и разстрелян за „антивоенна дейност“ през 1916 г.)
5. „Паметна плоча на загиналите в Освободителната война от с. Малево“ (Убити от с. Малево в Освободителната война 1878 г. Колю Митев Киришев; Георги Иванов Терзиев; Димитър Бойдев Кашев; Андрю Въков Андрев). Изчаква се отговор от директора на Национален парк-музей Шепка-Бузлуджа за изясняване статута на убитите, т.е. дали са били опълченци, което ще определи и статута на самия паметник
6. „Паметна плоча посветена на героизма на руските войски с. Стойково“
7. „Паметник на капитан Петко войвода гр. Хасково“

Паметници в община Любимец:

1. „Паметна плоча на мл. лейтенант Петър Ивайлов Петров гр.Любимец“ (служител на „Пожарна безопасност и защита на населението“)
2. „Паметна плоча на Иван Димитров Костадинов с.Оряхово“ (убит през 1925 г.)
3. „Паметна плоча на редник Атанас Христов Папукчиев гр.Любимец“ (застрелян в казармата през 1943 г.)

Паметници в община Симеоновград:

1. „Бюст на Христо Ботев с. Свирково“
2. „Бюст на Теньо Желев Чартуков с. Тянево“ (убит през 1925 г.)
3. „Паметник на загиналите от 30-ти Шейновски полк в поделение 22120“ (намира се във военен имот с отпаднала необходимост)

Паметници в община Ивайловград:

1. „Паметна плоча-чешма на преминалите Руски войски 1878 г. с. Камилски дол“
2. „Паметник-костница на загиналите руски войни край с. Славеево през 1878 г.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Кулу
Кулу
06.10.2022 17:52 17:52

Политика на САЩ

...................
...................
06.10.2022 23:06 23:06

гадове

Не военен
Не военен
07.10.2022 10:36 10:36

Щом са на руски войски – явно не са военни ???!!! Отвратително. А друг статут получават ли, или направо ще ги събарят? И този на Капитан Петко войвода !!! ???

x_X
x_X
07.10.2022 11:30 11:30

В България няма място за руски военни паметници. Вече и най-големите тулупи би следвало да го осъзнават. Става дума за паметници от типа на „от признателния български народ (за руската следвоенна окупация на България)“. В хасковски регион повечето паметници май са такива. Аз с удоволствие бих съборил обелиска на Ямача или паметника пред читалище Заря.

Няма лошо да има паметници от типа на „от признателния български народ (за руската намеса в освобождението на България от Турция)“.

Не сме неблагодарен народ, но само малоумници се прекланят пред окупатори, особено в контекста на войната в Украйна. А в БГ има много малоумници (едни Бойковци, Копейки, етц.).

Back to top button