Регион

Положителна проба за африканска чума при дивите свине в Хасковско

Положителна проба за Африканска чума при дивите свине от началото на ловния сезон е регистрирана в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Положителните проби в страната са общо 24. Те са регистрирани от 1 октомври до днес. В лабораториите към агенцията са изследвани 400 проби. От началото на годината са постъпили над 3 400 проби за лабораторен анализ, при което са установени 360 положителни диви свине.

Засегнатите области са Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Хасково, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Шумен, Сливен, Смолян, София-град, София-област, Стара Загора, Търговище, Ямбол и Русе.

В Европейският съюз от началото на 2022 г. са установени 5 523 случая на заболяването сред дивата популация.

БАБХ напомня, че лабораторното изследването за наличие на АЧС при лов на диви свине е задължително. С цел опазване на здравето на хората се извършва изследване и за Трихинелоза.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button