Любопитно

Камбанарията на Ямача засия в зелено в подкрепа на донорството

Камбанарията в хасковския парк „Ямача“ засия тази вечер в зелено в подкрепа на донорството и трансплантацията на органи.

Така Община Хасково подкрепя Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Зеленото е цветът на донорството. Тази година мотото на инициативата е „Сподели повече от история. Сподели живот!“. С този жест се отдава дължимата почит към донорите на органи и техните семейства, както и благодарност към медицинските специалисти, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

КамбанарияИдеята на кампанията е да обърне погледа на обществеността към доброволното даряване на органи. Всеки ден 16 пациенти в ЕС не доживяват своята трансплантация, а хиляди други остават в списъците на чакащите. България е от страните в ЕС с най-нисък брой извършени трансплантации на човек от населението. До средата на септември статистиката сочи, че те са общо 18 – 11 бъбречни, 5 чернодробни и 2 сърдечни. Данните показват, че към 5 октомври трансплантация очакват 901 българи.

Освен в Хасково, емблематични обществени сгради в подкрепа на донорството и трансплантацията на органи, са осветени в още 7 български града.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button