Хасково

Рискове за забавяне на делата в Хасково заради по-малко съдии

Има риск от забавяне на правораздаването в Районен съд – Хасково заради по-малкото съдии там, предупредиха на пресконференция председателят на съда Пламен Георгиев, който днес встъпи в длъжност за втори пореден мандат и председателят на окръжния съд Миглена Тянкова.

През последната година в районния съд дела са гледали 8 съдии при 10 по щат. Въпреки голямото натоварване хасковският съд е един от малкото в страната, които нямат просрочени дела, посочи Георгиев.

СъдОчаква се съдиите обаче да намалеят още, защото има такива, които са спечелили конкурси за работа в административни и окръжни съдилища. Сред тях е сегашният зам.-председател на съда Даниела Николова, която вече ще е в Хасковския окръжен съд.

В същото време само от началото на тази година решените дела от районния съд са 3 490, което прави по над 56 дела месечно на съдия. С очакваното намаляване на съдиите се очаква месечно делата да надхвърлят и 70, прогнозира Георгиев. Той каза, че ще поиска от ВСС да обяви външни конкурси за свободните места, като се надява дотогава те да се справят с останалите си колеги за срочното и качествено правораздаване.

СъдСъдия Тянкова коментира, че подобен проблем има във всички съдилища в Хасковския съдебен район, а решението трябва да се търси с реформа, така че конкурсите да не продължават в някои случаи над 3 г.

Председателите на съдилищата предупредиха, че има проблем със системата за издаване на свидетелства за съдимост. Те призоваха гражданите да не изчакват последния момента, а да идват по-рано, защото има забавяне при издаването на свидетелствата за съдимост.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button