Любопитно

Номинираха фолклорен хор от Крепост за „Живи човешки съкровища“

Приключи областният етап от процедурата на Министерството на културата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ за 2022 г., съобщават от областната администрация.

Комисията избра за номинация за участие в националния етап от системата кандидатурата на Представителен фолклорен хор за автентичен фолклор към Народно читалище „Селска пробуда – 1927“ в село Крепост.

Предстои през октомври Национална комисия да обсъди излъчените областни кандидатури и да направи предложение до Националния съвет по нематериално културно наследство към министъра на културата за вписване до пет кандидатури в Националната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство.

ФолклорСистемата се провежда веднъж на две години и преминава през два етапа – областен и национален. Поддържането на системата цели съхраняване на важни за България и нейната култура знания, дейности и умения на общности, групи и отделни хора. Стремежът е към тяхното предаване на следващите поколения.
Право на номинации имаха народните читалища, общински, регионални и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на дейност в областта на нематериалното културно наследство.

ФолклорОбластният етап протече в периода юли – септември 2022 г. и беше организиран от Областна администрация. За селектиране на постъпилите кандидатури се създаде експертна комисия, която включи експерт от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, представител на Регионален исторически музей – Хасково, краеведи и други специалисти, работещи в сферата на нематериалното културно наследство.

За разглеждане в областната селекционна комисия бяха постъпили четири кандидатури – две индивидуални и две групови. Участниците трябваше да представят дейности и умения от сферите на нематериалното културно наследство, съгласно регионалните листи на Националния регистър на нематериалното културно наследство на Република България.

ФолклорИндивидуална кандидатура на Яна Делчева от село Браница, община Харманли, беше представена с традиционно пеене от сферата на нематериалното културно наследство с изпълнение на автентични песни от селото.

Сдружение с нестопанска цел „Щастливци“ представи индивидуалната кандидатура на Петя Карабакалова, участваща с песни на фолклорна основа и народни песни.

Групови кандидатури представиха Народно читалище „Светлина-1926“ с кандидатурата на Женска вокална група за автентичен фолклор от село Въгларово, община Хасково и Представителен фолклорен хор за автентичен фолклор към Народно читалище „Селска пробуда-1927“ в село Крепост, община Димитровград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button