Любопитно

Представят две книги и филм в Димитровград

Представянето на две книги и филм предстои в Димитровград.

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и Клуб „Приятели на книгата“ към Народно читалище „Култура – 2002“ организират среща-разговор за „Малко любов“ с майстора на психологическия роман Христина Панджаридис. Представянето ще е на 18 октомври от 17:30 ч. в зала „Снежана Янева“ на библиотеката.

Христина Панджаридис е родена в град Елин Пелин. Завършила е факултета по журналистика и масови комуникации към СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като редактор в общинския вестник на родния си град и е сътрудничела е с журналистически материали на много издания. Публикува във вестници и списания като „Литературен вестник“, „Пулс“, „Знаци“, „Литературни Балкани“, „Бела“, „Жената днес“ и др.

Носител е на трета награда в националния конкурс на сп. „Български журналист“ и на втора награда за хумористичен разказ на тема „Криза“ в емблематичния за Хасково конкурс „Каунь 2010“. Печелила е две отличия в Петия национален конкурс за хайку.

През 2011 г. излиза романа „Ярост“, написан в съавторство с Димитър Стоянов. През 2014 г. следват нейните авторски романи „Ничия“ (2014 г.) и „Някъде другаде“ (2015 г.).

Христина Панджаридис е член на Съюза на българските писатели в САЩ и по света. Кореспондент на списание „Световете“ във Франция, където живее.

КнигиНа 24 октомври от 18 часа в Дом-музей „Пеньо Пенев“ ще бъде представена книгата на журналиста Георги Тошев „Наум Шопов. Бележки от един живот“, както и филмът „Личен разговор“, който запечатва последните години от живота на актьора.

Книгата разказва от първо лице впечатленията на актьора за своите роли и предизвикателства, за спомените си с редица емблематични личности като: Емилия Радева, Катя Паскалева, Асен Шопов, Стефан Данаилов, Иван Кондов и др., както и за работата си в Бургаския театър.

Тя проследява успешния път на Наум Шопов в театралното и кино изкуството, който започва с раждането и отглеждането му буквално в старозагорския театър, в семейството на артистите Мара и Христо Шопови, със забраната да получи висше актьорско образование, с първите изяви на сцена още в ученическите години, със спектаклите първо в Стара Загора и Пловдив, по-късно вече в „Българска армия“ и Народен театър „Иван Вазов“, за изгонването от София след поставянето на „Да се провреш под дъгата“ от Георги Марков, за удостояването с Младежката театрална награда в Пловдив и три пъти с наградата „Аскеер“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button