Регион

Хасковският съд отмени такса смет в Димитровград за 2022 г.

Хасковският административен съд отмени решение на Общински съвет – Димитровград с което е определен размерът на таксата за битови отпадъци за 2022 г. за населението на Димитровград и село Бодрово.

Според магистратите с приемането на решението са били допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, допълват от съда. Магистратите приемат, че такса смет е била определена при размер на разходите, надхвърлящ необходимия за покриване на материално-техническите и административни разходи по предоставяне на услугите събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения за тяхното третиране. Това се отнася и до поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места.

За част от разходите по таксата са били заложени отчисления за ДДС, в нарушение на Закона за данъка върху добавената стойност. Съгласно тази разпоредба местните органи не са данъчно задължени лица що се касае до събраните суми от такси, поради което и не следва да начисляват ДДС за предоставянето на услугите по такса битови отпадъци, посочват още от ХАС.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Haskovo.info припомня, че ВАС вече отмени такса смет в Хасково за 2020 и 2021 г., а тази за 2022 г. се атакува в Хасковския административен съд. От кметството пък обявиха, че ще приспаднат надплатените суми от следващи задължения.

Кметът: Ще приспадаме надплатените суми за такса смет от следващи задължения

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button