Регион

Димитровград е в новите учебници по архитектура

Димитровград е единственият български град, нанесен в картата на новите световни градове, изготвена от Международния институт по новите градове в Ротердам, съобщи преподавателят в УАСГ – София арх. Анета Василева на националния форум „Димитровград – 75 години по-късно. Новото архитектурно наследство“.

Тя допълни, че Димитровград вече е влязъл в учебниците по архитектура, които се пишат в момента. Проблемите с опазването, съхранението и популяризирането на архитектурното наследство на града бяха разисквани днес в зала „Гросето“. Участваха преподаватели от пет университета, архитекти, урбанисти, представители на браншови камари, студенти.

Форум„Имаме с какво да се гордеем – Димитровград е населено място, което е създадено изключително с мисълта да бъде полезно и удобно на хората“, каза кметът Иво Димов. Той допълни, че за него опазването на местното архитектурно наследство винаги е било приоритет.

По думите на заместник-кмета Яшо Минков противоречивото наследство, създадено по време на тоталитарните режими не е лесно за управление. Основният проблем е липсата на финансиране на защитени от закона обекти от градската среда, които вече са частна собственост, какъвто е примерът с Димитровград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button