Регион

Безплатни медицински прегледи в 4 села в Хасковска област

Възрастни хора в 26 населени места от 5 тютюнопроизводителни региона ще бъдат прегледани през октомври по програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“ на фондация BCause в сътрудничество с Българска болнична асоциация и финансовата подкрепа на мощна компания.

В Хасковска област медиците ще посетят Стамболово, Силен, Шишманово и Караманци. Екипи от лекари специалисти по кардиология, гастроентерология, ортопедия, урология, неврология, офталмология, ендокринология и съдова хирургия ще провеждат прегледи по места според заявените нужди, допълват от Българската болнична асоциация.

През миналата година медицинските екипи, работили по проекта „Забавно лято, грижовна есен“ са прегледали общо 1 418 души. Прегледаните хора до 65 г. са 704, а над 65 г. – 714. Оценката на резултатите от програмата показаха, че над 55% от тях не са посещавали лекар специалист от една година.

Установените случаи на заболявания по информация на пациентите и потвърдени с прегледите е 727 или 51%. В същото време установените случаи на заболявания, неглижирани или нелекувани системно от пациентите, са 112 – близо 8%. Установени са 93 случая на заболявания, неизвестни до момента на пациентите. Предписаните мерки за превенция са близо 800, а предписаните мерки за лечение са над 240.

От старта на програмата „Забавно лято, грижовна есен“ през 2015 г. тя се осъществява в 26 малки населени места в 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. Над 3 250 деца между 7 и 14 г. и 117 учители се включиха в Академиите. Проведени са повече от 7 800 медицински прегледа на възрастни хора, а над 300 екипа млади предприемачи получиха обучение и подкрепа за своите бизнес идеи. Досега в програмата са инвестирани общо около 1,3 милиона лева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button